PRYLPORTALEN

Sida 4: Sportsline 60 & TX10

Publicerad Uppdaterad

Rollei Sportsline 60

En kamera inte som alla andra kameror. Billig, rejält plastig och riktigt liten. Känslan på kameran är egentligen helt okej för sin prisklass. Men skärmen är dassig och plottrig, och kompensationen för ljusändringar är fördröjda. Trots detta ser man vad man gör, även under vatten.

Knapparna känns sköna att trycka på, även om responsen är riktigt seg, och därmed blir hanteringen lidande. På sidan finns ett reglage för ändring mellan makro- eller långdistansfoto. Blixtladdningen av Sportsline 60 är långsam, och resultatet av blixtbilder blir heller inte så bra.

När man väl trycker av är fokusen lite av en chansning. Man vet inte riktigt hur kameran fokuserar, och det finns heller ingen möjlighet att trycka ner avtryckaren halvt.

Bildkvalitetsmässigt presterar Rollei Sportsline 60 sämre än en mobilkamera, med rätt usla bilder. Men för den som bara vill testa på att fota lite under vatten kan det vara en rolig leksak.

Betyg: 3


Sony Cybershot DSC-TX10

TX10 skiljer sig direkt från de andra genom att den har pekskärm i stället för knappar. Handhavandet i vattnet fungerar mycket bra med denna teknik och känsligheten för att trycka är något som Sony verkligen lyckats med.

Smidigheten är ett ledord, och hela kameran känns genomtänkt och genomarbetad. Smart är att det finns två möjliga lägen, ett ”enkelt läge” för nybörjaren som gömmer alla svåra inställningar, och ett ”avancerat läge” som innehåller många proffsfunktioner.

Skärmen är skarp och bra, och menyerna är smart upplagda som ikoner på skärmen. Skärpan kan du enkelt ställa in på valfri punkt genom att trycka på skärmen. Och autofokusen är riktigt kvick och säker. Samma kvickhet gäller för zoomen. Under vattnet känns det som att hörnplaceringen av reglaget är en bra plats för enkel kontroll.

I jämförelse med övriga kameror har TX10 en rörlig platta som även fungerar som linsskydd. Den känns väldigt skör, och frågan är hur mycket grus den klarar innan den börjar strejka.

Bildkvalitetsmässigt känns Sony DSC-TX10 bäst av alla. Med bästa brusegenskaper vid ISO 1600 och mjukare bilder levererar den de bästa bilderna av testets åtta kameror.


Betyg: 9Faktatabell, klicka på bilden för att se i större format


Sida 1: Intro
Sida 2: XP30, TG-310 & TG-610
Sida 3: TG-810, FT3 & WG-1
Sida 4: Sportsline 60 & TX 10

Calle Rosenqvist