PRYLPORTALEN

Sikta, skjut och projicera – när Nikon Coolpix S1000PJ tog min prylhjärna med storm

Publicerad Uppdaterad

När kompaktkameran Nikon Coolpix S1000PJ med inbyggd projektor lanserades 2009 var den en världsnyhet.

En kamera med inbyggd projektor torde vara mumma för vilken prylnörd som helst. Ole Bramserud-atomen vaknar till liv och vill ha, vill ha. Det händer titt som tätt att det kommer prylar man inte kanske vill ha eller har användning för, men ändå måste ha på något sätt.

Jag hade svårt att hantera Nikon Coolpix S1000PJ med inbyggd projektor när den kom för tolv år sen. Som kompaktkamera nådde den inte upp till den nivå man förväntar sig av en kamera som då, ny, kostade strax under 5 000 kronor. Men inbyggd projektor. INBYGGD PROJEKTOR. Måste ha. 

Läs mitt test av test av Nikon Coolpix S1000PJ (från min tid på Kamera & Bild)

Men jag köpte ingen. Då. Efterföljande modell slog jag till slut till på när jag hittade en begagnad på Blocket. Jag hade i min bakre prylhjärna med tiden lyckats komma på en anledning till varför jag skulle ha den. Det hade bara med projektorfunktionen att göra. Jag kunde ju föra över bilder till ett SD-kort och projicera dem på väggen, i taket, ja var som helst. En miniprojektor med kamerafunktion helt enkelt. 

Som vanligt med den här typen av prylar så använde jag den bara ett par gånger. Än ligger den kvar i min låda med "bra prylar". Och när jag ser den, med några års mellanrum, så ler jag ändå gott – kompaktkameran med inbyggd projektor är och förblir en kyl pryl även om den inte används.

Hur bra var projektorn? 

Nja. Sådär.

Även om upplösningen 640 x 480 pixlar inte är fantastisk, så funkar det. Upp till 40 tum stora kan de projicerade bilderna bli. Men då krävs ett riktigt mörkt rum. Är det inte så mörkt kan man prova att gå närmare. Projiceringen blir då mindre, men i gengäld så syns den. (från Kamera & Bilds test)

Även Prylportalen skrev om projektorkameran, och konstaterade att priset blev för högt trots den roliga funktionen.

Nikon är inte de enda som petat in en projektor. Till exempel kom videokameran Sony Handycam PJ410 från 2015 med inbyggd projektor.