PRYLPORTALEN

Skicka meddelanden från andra sidan

Publicerad Uppdaterad

En gravsten brukar vara ganska sparsam med uppgifterna om personen som ligger under den. En ny produkt från Objecs kan dock göra gravstenar betydligt mer informativa.

Vanligtvis hittar man inte mycket mer information på en gravsten än tre grundläggande fakta om personen som ligger under den: personens namn, samt de två viktigaste datumen i dennes liv. Låter det trist och torftigt? Frukta icke. Nu har företaget Objecs tagit fram en produkt som gör det möjligt för en gravsten att förmedla avsevärt mycket mer information än så.

Produkten det handlar om heter RosettaStone - en iPhone-liknande liten platta tillverkad i granit eller travertin, med ett mikrochip på insidan och sex ingraverade symboler på utsidan. Plattan byggs in i gravstenen så att symbolerna – som representerar olika delar av ditt liv – kan ses av de som besöker graven.

När något av barnbarnsbarnen så småningom tittar förbi och är nyfiken på vem du egentligen var, plockar de fram sin mobiltelefon (eller vad det nu kan tänkas vara som kommer att användas i framtiden) trycker den mot någon av symbolerna på den inbyggda plattan, och får fram ett meddelande från dig på mobilen.

För tillfället tycks det som att man endast kan spara textmeddelanden och foton, men sannolikt kommer det snart bli möjligt att spara ljud- och videomeddelanden också.

Definitivt något att överväga för den som känner att han/hon vill lämna något lite livligare än bara en bister sten efter sig.

Leif Jessen