PRYLPORTALEN

Skippa Itunes med nya Ubuntu

Publicerad Uppdaterad

Nästa månad kommer version 10.04 av operativsystemet Ubuntu. En bra nyhet för alla Iphoneägare är inbyggt stöd för telefonen vilket innebär att de kan göra sig av med Itunes för gott.

Linux-baserade Ubuntu är det tredje vanligaste operativsystemet för konsumentdatorer och det faktum att det är både gratis och användarvänligt bidrar till växande marknadsandelar. I april släpps version 10.04 och inbyggt från start finns stöd för både iPod Touch och iPhone.

Det här är goda nyheter för alla som irriterar sig på Itunes brister och fel. Framför allt på Windows anses det allmänt att Itunes är ett riktigt härke som både är långsamt och överlastat av onödiga eller dåligt optimerade funktioner.

Med Ubuntu 10.04 ska det alltså bara vara att koppla in sin Iphone och sedan föra över filer till den enhet som dyker upp på skrivbordet. Man får alltså full tillgång till filsystemet på Apple-enheten vilket gör att den beter sig som en vanlig extern lagringsenhet. Musikprogrammet i Ubuntu heter Rythmbox och det kan användas för att synkronisera filer på datorn och Iphone/Itouch.

I dagsläget finns Ubuntu 10.04 i alpha-version men stödet för Iphone skall redan finnas på plats. Du som vågar testa beger dig hit.
 

Andreas Liebert