PRYLPORTALEN

Sleep Analyzer ger dig koll på sömnen: Withings sömnsensor får ny dagboksfunktion

Publicerad Uppdaterad

Snark snark, idag är det internationella sömndagen och Withings presenterar en sömndagbok som komplement till deras befintliga sömnsensor Sleep Analyzer. Prylportalen har testat sömnsensorn.

Sleep tech blir alltmer vanligt och Prylportalen har tidigare skrivit om flera nya produkter som har målet att få dig att sova bättre. 

Dagen till ära, när internationella sömndagen uppmärksammas, lanserar Withings den nya funktionen Sleep Diary. Funktionen kompletterar Sleep Analyzer som är en sömnsensor man placerar under madrassen. Denna registrerar användarens sömnmönster. Sensorerna kan mäta sömnrörelserna i bröstkorgen och hjärtfrekvensen utan att användaren behöver göra något. 

Sleep Diary är ett sätt att samla ihop den datan för att kunna upptäcka till exempel sömnapné och sömnlöshet. 

Så bra är Sleep Analyzer

Själva sömnsensorn är lätt att använda. Man kopplar in den i väggen och lägger den mjuka plattan under madrassen. Sen sover man och behöver inte göra något mer. I appen kan man följa hur sömnen varit. Den mäter hjärtfrekvens, andning och rörelser utan att du själv behöver ha på dig en klocka eller någon annan pryl. Sensorn under madrassen tar hand om allt. 

Som pryl fungerar den som den är tänkt. Det är lätt att koppla ihop sensorn med appen.

Varför ska man mäta sömnen? Vad ger det? 

Jag har testat sensorn under ett par månader och för det mesta glömmer jag bort att den är där. Men när jag tycker att jag sovit dåligt så börjar jag följa sömnen mer aktivt och kan se hur många gånger jag vaknat, hur hjärtat pumpat och så vidare. Antingen kan jag konstatera att jag är stressad och behöver koppla av tidigare på kvällen. Eller så ser jag att mätningarna säger att jag nog ändå sovit ganska bra och känner mig plötsligt mer utvilad. 

Det är naturligtvis på sikt väldigt bra att kunna se mönster, upptäcka när man har sömnuppehåll och så vidare, för att kunna korrigera. För hälsan är sömnen bland det viktigaste. 

Sömndagboken känns som ett bra komplement för den som har sömnproblem och vill kunna visa sin läkare hur nätterna ser ut. 

Vill du mäta hur bra du sover kan vi rekommendera Sleep Analyzer, oavsett om du vill dela infon med någon annan eller inte.

Detaljerna

Installeras via appen Health Mate som finns till smartphones och surfplattor till både Iphone (Ios 10 eller högre) och Android (8.0 eller högre). Wifi krävs för att installera och använda sensorn, men wifi-signalen behöver inte vara på under natten. 

Storlek i mm 637 x 190 x 5 (längd x bredd x tjocklek)

Vikt 350 gram

Pris 130 euro i Withings egna shop, men den går även att köpa i svenska butiker där priserna ligger på omkring 1 500 kronor.