PRYLPORTALEN

Smygtitt: Nya Windows Live Messenger

Publicerad Uppdaterad

Snart kommer en sprillans ny utgåva av Windows Live Messenger. Uppdelning av chattar i olika flikar och videosamtal i HD-kvalitet är några av nyheterna.

Microsoft har en ny utgåva av Windows Live Messenger på gång. En beta-version skall släppas till sommaren (i alla fall i Storbritannien) men redan nu har tekniksajten techradar.com fått möjlighet att kolla in vad som gömmer sig i den nya utgåvan.

Precis som Internet Explorer 9 (som väntas dyka upp innan årets slut) så kommer den nya versionen av Messenger inte att kunna användas med operativsystemet XP. Den kommer att vara kompatibel med Vista, men lär fungera bäst på Windows 7 eftersom den utnyttjar det operativsystemets speciella aktivitetsfält. Bland annat kommer man att få tillgång till sin lista med favoritkontakter direkt därifrån.

En trevlig nyhet är att man kommer att kunna dela upp sina pågående konversationer i olika flikar i ett och samma fönster. Man slipper alltså skutta från fönster till fönster hela tiden när man försöker prata med flera personer samtidigt.

 

Live Messengers nya huvudfönster

Videosamtal har ju redan funnits ett tag i Messenger, men nu kommer man även att kunna utföra sina samtal i HD-kvalitet. Självklart kommer man att behöva en webbkamera med HD-upplösning för att det skall fungera, men det är ju ändå rätt kul att högupplöst video nu även har hittat in i Messenger. Man kommer dessutom att kunna ha flera videosamtal med olika kontakter på en och samma gång – och allt i realtid.

Dynamiska länkar är en annan rolig grej. Om man till exempel nämner namnet på ett band som man gillar, så kommer Messenger att lägga till en dynamisk länk till namnet. Klickar man på länken så kopplas man till Microsofts egen sökmotor Bing, som plockar fram mer information om bandet, direkt inifrån Messengers fönster.

Nu har vi inte tagit upp alla nyheter som techradar.com nämner, men redan baserat på ovanstående, kan man se att detta är en ganska rejäl uppdatering av Windows Live Messenger. Uppenbarligen vill Microsoft nu befästa Messengers ställning både i molnet och bland persondatorer. Dessutom vill de nog gärna utöka sin del av gemenskapskakan på nätet och hoppas att den här nya versionen skall fungera som ett nav mitt i allt socialt nätverkande. Om det verkligen kommer att bli så, återstår naturligtvis att se.

Leif Jessen