PRYLPORTALEN

Snart kommer det smarta hemmet

Publicerad Uppdaterad

Tanken om det intelligenta hemmet har funnits länge, men det har aldrig riktigt tagit fart. Nu börjar dock bitarna allt mer falla på plats, även för tvättmaskiner och torktumlare.

Drömmen om det intelligenta hemmet har kanske inte gått så långt fram som vi hade hoppats för femton år sedan. Istället kan det väl sägas att vissa bitar gått framåt väldigt fort, medan andra inte riktigt har hållit samma tempo. Numera kan du styra strömmen i huset med din mobiltelefon, men att slå på ugnen till rätt gradantal eller låta kylskåpet varna när mjölken börjar bli gammal är tyvärr något som fortfarande är lite av en framtidsvision.

Visst, vi har någorlunda intelligenta maskiner som klarar av att dammsuga ett rum ganska så hyfsat, en kusin till dammsugaren klarar också av att klippa gräsmattan helt på egen hand. Men när det gäller våra hushållsapparater i stort har det inte hänt alls lika mycket som på exempelvis hemmabiomarknaden.


Visst, vi har fått kylskåp med skärmar, men det är väldigt få som faktiskt kan tala om vad de ska användas till. Tidiga varianter använde skärmen som en extra TV i köket medan modernare modeller gärna blandar in appar och samma tänk som i smartphones. Fortfarande är dock en recept-app inte speciellt mycket värd på ett kylskåp om appen inte har någon koll på vad som finns i kylen. Men i väntan på att en bra lösning för att datumkolla råvaror i kylen ska komma har tillverkarna andra idéer som ska göra din vardag lite smartare.

Bakgrundssmart
När vi ställer frågan till Sebastian Bengtsson, produktspecialist för vitvaror på LG, får vi en annan bild av den smarta satsningen. För deras del handlar smartheten i första hand om det som händer i bakgrunden. Istället för rena nöjesfunktioner som att din tvättmaskin lite bittert twittrar ut fräschören på dina underkläder ska maskinerna enkelt kunna kommunicera ut om något är fel. Smart Diagnosis kallar LG det för.

- För konsumenten innebär det helt enkelt att man ringer LG support vilka kommer be dig placera mobiltelefonen (eller sladdtelefon) intill maskinen samt trycka in knappen för Smart Diagnosis, berättar han. Tvättmaskinen kommer nu via telefonen trådlöst överföra sin hälsostatus.

Apparaten i fråga kan alltså diagnosticera sig själv och sedan överföra informationen till din telefon och till den servicetekniker du pratar med. Med en utförlig logg över hur de senaste tvättprogrammen gått kan serviceteknikern avgöra vad det är som är fel och sedan beställa exakt rätt delar innan denne åker ut till dig.

- En annan spännande funktion med Smart Diagnosis är att vi utvecklat en Smart Diagnosis Android applikation som konsumenten också kan ladda ner. Med appen kan du själv se hälsostatus på din LG tvättmaskin samt får rekommendation hur eventuellt problem kan lösas.


Smartkyl
Även vitvarorna i köket går åt att bli lite mer självtänkande om medvetna om sin egen hälsa. Första steget även här blir att de känner av vad som är fel för att kunna hjälpa tekniker. Nyligen lanserade Samsung en smart kyl för den amerikanske marknaden som börjat utforska fenomenet med appar i kylskåpet. På kylens åttatumsskärm kan du bland annat göra anteckningar, kolla Twitterflödet, söka efter recept och styra en musiktjänst.

Men tjänster som dessa känns gjorda lite mest för att visa att det går. Sebastian Bengtsson har en annan tanke om vad en smart kyl inom några år kommer kunna göra.

- Kylen kommer själv kunna analysera maten för att veta om den är färsk eller börjar bli dålig. En sådan teknik kommer troligtvis att ske med hjälp av olika kameror och teknik som kan identifiera olika objekt på bilder.

Detta ligger dock några år framåt i tiden, i dagsläget får vi snällt nöja oss med en ismaskin på frysens dörr. Imorgon kommer vitvarorna tala om när de mår dåligt och först i steget efter det kommer de kunna tala om för dig om du kommer att må dåligt av att äta maten de lagrar.

 

Daniel Hessel