PRYLPORTALEN

Snart lagrar bluray 128 gigabyte

Publicerad Uppdaterad

En ny standard som ger bluray större lagringskapacitet har precis annonserats. Det nya formatet är dock inte bakåtkompatibelt.

Bara månader efter att 3D-specifikationerna för bluray blev klara, kommer nu ännu ett format och rör om i grytan. The Blu-ray Disc Association (BDA) har fastställt specifikationerna för ett nytt bluray-format som ger skivorna möjlighet att lagra upp till 128GB. Alltså mer än dubbelt så mycket som dagens skivor kan hantera. Det nya formatet har kallats BDXL och är huvudsakligen avsett för sjukvårdsinrättningar, tv- och radiostationer, och liknande ställen som kan ha behov av fler externa datalagringsmetoder.

Den extra lagringskapaciteten har gjorts möjlig genom en utökning av antalet datalager på skivorna, vilket också innebär att BDXL inte kommer att vara bakåtkompatibelt med existerande bluray-spelare. De kommande BDXL-maskinerna lär visserligen klara att hantera tidigare bluray-format, men det kommer nog inte att göra dagens bluray-användare speciellt mycket gladare. Inte heller lär BDXL göra det lättare för bluray att slå sista spiken i kistan för DVD-formatet. Ännu ett skivformat att ta med i beräkningarna är ju knappast vad potentiella bluray-konsumenter behöver just nu.

Nyligen fick vi bluray, i år lanseras 3D för fulla muggar och nu skall vi alltså få BDXL också. Skall bli intressant att se när 3D-BDXL annonseras och om det då kommer att behövas nya spelare igen…

Leif Jessen