PRYLPORTALEN

Som Spotify fast för film – det här hände med Voddler

Publicerad Uppdaterad

2009 lanserades Voddler som ett "Spotify för film", men den svenska streamingtjänsten blev inte vad Netflix, HBO och andra streamingplattformar blev.

För 11 år sedan var illegal nedladdning av musik och film fortfarande en het fråga. Så kom Voddler och ville göra det Spotify gjort för musikstreaming, men för film. Bredbandsbolagets kunder var först ut att få se tjänstens lagligt strömmade filmer. 

"Voddler är motsatsen till fildelningssajternas oinspirerande torrents med filmer av varierad kvalitet. Det här är framtiden, både för användarna och för filmbolagen", berättade Mattias Hjelmstedt, medgrundare av Voddler på Bredbandsbolagets hemsida när tjänsten lanserades.

Följande år hände mycket inom streamingbranschen och trots att Voddler fått in över 200 miljoner kronor i riskkapital lyfte aldrig affären. Konkurrensen från tjänster som Netflix och HBO blev massiv. 

2015 gjordes en rekonstruktion där man försökte styra om affärsmodellen till att sälja tekniken bakom. Men satsningen höll inte länge och i början av 2018 ansökte de om konkurs.

Kollade du på Voddler? Minns att man blev riktigt nöjd över att få en inbjudan till tjänsten, men sen aldrig kollade på grund av utbudet och kvaliteten. Streaming av film och serier låg i sin linda på den här tiden och det hade ju lika gärna kunna slå precis som Spotify.