PRYLPORTALEN

Sony har HD-video i kikaren

Publicerad Uppdaterad

Världens första kikare med äkta 1080p-inspelning är en dyr och onödig pryl som vi skulle älska att få lägga vantarna på.

Det är en helt ny kategori kikare som Sony lanserar i och med släppet av modellerna DEV-3 och DEV-5. Båda kommer med 0.5-10x optisk zoom (f/1.8-3.4) men slår man till på den dyrare DEV-5 tillkommer GPS och lite annat lullull.

På insidan har Sony försett kikaren med dubbla uppsättningar Exmor R CMOS bildsensorer med förmåga att filma i 3D-1080p. Är det stillbilder man är ute efter är maxupplösningen 7,1 megapixel. I övrigt finns här läsare för minneskort, stereomikrofon, intag för extern mic och såklart HDMI-utgång för smidig inkoppling till tv:n. Ett komplett kit för voyeuristen fågelskådaren som vill föreviga naturens under på riktigt nära håll i bländande HD-upplösning alltså.

Framåt november når kikarna butikshyllorna men priset blir saftigt. 1400 dollar för DEV-3 och 2000 dollar för DEV-5. Dollarn är i och för sig billig nu men lägg ändå på en nolla för att få en uppfattning om svenska riktpriser efter att Anders Borg fått sitt.

Andreas Liebert