PRYLPORTALEN

Spelenheten Steam Deck gör mig onödigt exalterad

Publicerad Uppdaterad

De senaste åren har det fullständigt exploderat med retro-spelenheter. För dig som älskar handhållna spelenheter borde Steam Deck från Valve vara prylarnas pryl. Förseningarna tär däremot på nerverna och förmodligen kommer flera konkurrenter hinna före.

Steam Deck är egentligen en liten handhållen PC med inbyggd spelkontroll och eget operativ, SteamOS, som bygger på Steam – ett molnbaserat spelbibliotek där du kan ha alla dina spel, och enkelt ladda ned dem till den dator du sitter vid för att spela. En fantastisk tjänst om du har många spel. 

Med andra ord är Steam Deck helt enkelt en komplett bärbar spel-PC. Den har en 7 tum stor pekskärm, inbyggda styrplattor och även gyro för styrning genom att vinkla enheten.

På Steam Deck kommer du även kunna köra Windows 10 eller 11 om du vill och med en “docka” även kunna använda den som en vanligt desktop, anslut bara en skärm, mus och ett tangentbord. Voilá.

Men det fantastiska med just Steam Deck hoppas jag kommer bli enkelheten, och framförallt möjligheten att kunna spela AAA-spel som man i vanliga fall behövt en riktig gaming-rigg för att köra. Nåja, vi får väl se hur det kommer gå. Men jag håller drömmen vid liv.

Steam Deck gör mig så onödigt exalterad. Jag får ett sånt fruktansvärt habegär och villhöver verkligen en sån här. För mig är det prylarnas pryl. Och trots att den ska finnas för leverans i Q2 2022 så vet jag ju att jag förmodligen inte kommer få någon förrän tidigast i december. De har redan nu officiellt gått ut med att den kommer vara försenad. Kanske har jag hunnit tröttna på den när den väl kommer, och förmodligen har flera av deras konkurrenter hunnit släppa annat.

Visst finns det konkurrenter att köpa redan nu, men de är mer än dubbelt så dyra.
AYA NEO är väl den som kommer närmast, och jag var väldigt nära att köpa en sån då Steam Deck-reklamen landade i min inkorg.

Än så länge har jag hållit mig ifrån AYA NEO, Onexplayer och GPD som egentligen är samma sak som den kommande Steam Deck. Priserna på dessa sistnämnda är däremot det tiodubbla mot de från Anbernic jag nämnde tidigare. Steam Deck blir ett sorts mellanting, men kommer då enligt utsago kunna hantera nästintill allt i spelväg. Denna konkurrerar egentligen mer med Nintendo Switch, men Switch hamnar på något sätt i ett eget fack. Och även om den också är bra, har bättre batteritid, OLED med mera, så faller den på något sätt bort i jämförelse med Steam Deck.

Jag har ända sedan min första Game&Watch (Octopus 1981) varit fast i handhållna spelenheter och jag tror mig ha haft de flesta som kommit ut på på svenska marknaden. De senaste åren har det fullkomligt exploderat med retro-spelenheter, och så även priserna på de gamla. 

Trots att jag har flera enheter i orginal så spelar jag gärna spelen via emulatorer i någon av de nya enheterna från till exempel Anbernic, Powkiddy eller Retroid pocket. Ingen av dessa enheter kostar egentligen mer än vad ett vanligt spel till någon konsol kostar att köpa nytt.
Och så klart tillkommer det en del pyssel för att få det hela att fungera. Spelen i sig finns att ladda ned lite varstans, och man ska ju inte ladda ned spel utan att betala för dem, men har du dem redan köpta så kan du använda en kopia av dem.

Steam Deck kommer med tre olika lagringsalternativ som kostar 419 euro för den enklaste modellen med 64 GB eMMC. Mellanvarianten med 256 GB NVMe SSD kostar 549 euro, och ännu ett snäpp upp får du betala 679 euro för 512 GB NVMe SSD som även har ett extra förstärkt skärmskydd. Alla kommer med fodral.

Läs mer på www.steamdeck.com