PRYLPORTALEN

Speltest: Fifa 10 - nära perfektion

Publicerad Uppdaterad

Då var det dags att återigen snöra på de digitala fotbollsskorna. Electronic Arts har i femton raka år släppt fotbollsspel och sakta men säkert flyttat fram positionerna. Förra året dribblade FIFA-serien bort konkurrenten Pro Evolution Soccer och i år ligger man bra till för att mosa precis allt motstånd i genren.

Spelkänslan har höjts ytterligare ett snäpp i årets version. Numera kan man nämligen röra sig helt fritt på planen. Tidigare har man varit låst till åtta löpningsriktningar, men i år är det 360-graders frihet som gäller. Samtidigt har Electronic Arts äntligen kopplat loss bollen från spelaren. Sammantaget gör det att spelet känns mycket mer som riktig fotboll.

Frisparkarna är nu mer intuitiva och inte fullt så svåra som tidigare år. Det är svårare att dunka in en frispark på kraft från 30-40 meter men lättare att skruva in en finessfrispark från 25 meter. Dessutom kan man nu oftast slå "snabba" frisparkar om man har en spelare i bra läge när man blivit omkullsparkad. Spelaren som slår frisparken springer fram och lägger ena handen på bollen och kan sedan snabbt passa vidare. Väntar man för länge stoppas spelet och en vanlig frisparksituation målas upp. Nickdueller är bättre, det fysiska spelet på plan känns mer verkligt och finterna lite lättare att lyckas med.
Återigen kan man göra sin egen stjärna och försöka ta sig in i landslaget i tid till ett fiktivt fotbolls-VM. Numera kan man dock låta sin stjärna även spela i vanliga vänskapsmatcher både offline och på nätet. Beroende på hur du spelar förändras spelarens egenskaper. Kastar du många inkast får du efter kapacitet att slunga iväg bollen lika långt som Rory Delap eller Rasmus Elm. Gör du många mål med "fel" fot blir du snabbt tvåfotad och så vidare. Att dessa gradvisa framsteg sker i princip alla spellägen, även i träningsarenan, gör att man gärna spelar mycket med sitt "Virtua Pro". Dessutom kan man via Electronic Arts Gameface-motor, som visserligen kräver en rätt tung dator, lägga in sitt eget ansikte i datorn. En funktion som funkade riktigt riktigt bra för mig. Serverstrul är dock tyvärr fortfarande ett problem för EA. Alldeles för ofta får jag inte ladda upp repriser eller spela mot vänner online för att servarna ligger nere.


Självklart finns även mindre buggar. Till exempel flyttar jag mitt proffs från tyska Hamburg SV för att pröva min lycka i Barcelonas reservlag och blir lite besviken när första matchen mot Mallorca spelas på Hamburgs hemmaraena HSH Nordbank Arena istället för Camp Nou. Andra matchen  är på rätt arena men då spelar plötsligt Barcas förstauppställning i reservlaget. Först i match tre är alt som det ska.

Annars är spelets svagaste del fortfarande managerdelen. Även om matchresultat och övergångar fortfarande är mer realistiska än i tidigare iterationer så skevar spelet bort från verkligheten med jämna mellanrum. Till exempel så tog det tre säsonger för Manchester United att ta sig till spelets motsvarighet till Champions League när jag simulerade med Arsenal. Återigen är det bara mindre felaktigheter som inte alls stör den övergripande känslan.

Överlag är FIFA 10 det utan tvekan bästa fotbollsspelet som jag spelat. Det finns fortfarande utveckligspotential på en del områden, men i det stora hela är spelet i det närmaste perfekt.

Anton Bjurvald