PRYLPORTALEN

Speltest: New Super Mario Bros

Publicerad Uppdaterad

I väntan på Super Mario Galaxy 2 förser Nintendo oss med plattformsnostalgi som manar till social samvaro framför skärmen. Samarbete eller kamp till sista svampen är upp till spelarna.

I samarbete med 1kb.se

Det går att säga mycket om Nintendo och deras nya leksak, men något som inte går att förneka är att japanerna producerar utsökta speltitlar på löpande band. Som en liten aptitretare inför Super Mario Galaxy 2 kommer nu multiplayerkaos kombinerat med gammalt, klassiskt Mario-plattformande - New Super Mario Bros Wii är här.

New Super Mario Bros fullständigt dryper av Nintendo-nostalgi av den allra bästa sorten, men det är inte första gången the big N försöker sig på något sånt här. För några år sen släpptes spelet till Nintendo DS - bra i sin egen rätt, men som i mina ögon saknade det lilla extra.

Flerspelarkaos utan dess like

Just det lilla extra är exakt vad som erbjuds i New Super Mario Bros Wii, eftersom Nintendo tidigt aviserade att spelet skulle vara anpassat för att spelas av flera spelare. De kunde inte ha mer rätt och fel på samma gång - spelet är fantastiskt både för en och för fler spelare. Men det är också två väldigt olika sidor av samma mynt vi får se.

Kaosfaktorn ökar exponentiellt ju fler spelare som hoppar med på Marios äventyr genom svampkungariket och vid maxantalet fyra börjar det kännas som en blandning mellan Super Smash Brothers och Super Mario Bros - vilket är något positivt i mina ögon. Det är upp till spelarna själva att bestämma på vilket sätt de vill spela. Antingen samarbetar ni er igenom alla utmaningar, eller - om ni är arslen, som jag - försöker vid varje tillfälle förstöra så mycket som möjligt för varandra.

Även om det inte går att direkt skada varandra är det fullt möjligt att totalsabotera ändå. Ställ dig i vägen när din kompis ska hoppa. Hoppa samtidigt och täck bort honom så att du når andra sidan stupet men inte han. Plocka upp en fiende och kasta på din polare; eller ännu bättre, plocka upp en av polarna och kasta på dina andra polare, och skratta ondskefullt när alla tre ramlar handlöst ner för ett stup. Härligt.

Erbjuder allt och lite till

Om du inte vill spela med dina kompisar, eller avskyr socialt umgänge i alla dess former, är enkelspelarläget mycket solitt även det. Faktum är att den som vill köra igenom spelet på ett "seriöst" vis nog bör utnyttja möjligheten att endast spela som Mario och inte hans sadistiska kompisar.

Åtta världar fulla av hemligheter (plus hemliga världar), med massor av powerups och härlig plattformsaction väntar den som tar sig an Super Mario Bros Wii. Den lite småslippriga kontrollen från DS-versionen är kvar och kan ta en stund att vänja sig vid, men väl där sitter den som gjuten.  Den passar ändå temat, då ett av de nya föremålen du kan använda dig av är en pingvindräkt som ger dig förmågan att - håll i dig nu - glida på magen nedför backar, som en pingvin.

Slutsats

Det sas hela tiden att New Super Mario Bros Wii bara är en holdover till Super Mario Galaxy 2, och även om det egentligen är det så gör det inget. Spelet är utmärkt och står på egna ben utan problem om du tar det för vad det är - härlig, nostalgisk plattformsaction med multiplayerkaos.

New Super Mario Bros

Daniel Warsén