PRYLPORTALEN

Squeezebox genom tiderna

Publicerad Uppdaterad

 

SLiMP3
Lanserad: 2001.
Den första nätverksspelaren från Slim Devices hade bara trådat nätverk och det inbyggda filstödet begränsades till MP3 även om andra format kunde spelas upp via realtidskonvertering i servern. Från början levererades spelaren med en universalfjärris från Sony men så småningom fick SliMP3 en egen.

Squeezebox
Lanserad: 2003
Den första generationen Squeezebox erbjöd trådlöst nätverk i form av 802.11b men bara med usel WEP-kryptering till besvikelse för de säkerhetsmedvetna. I övrigt kom den med stöd för okomprimerat ljud som PCM, WAV och AIFF samt lyxade till det med dubbla digitala ljudutgångar.

Squeezebox 2
Lanserad: 2005
Andra upplagan av Squeezebox var identisk med sin föregångare på utsidan men hade en del nyheter under skalet. Snabbare trådlöst nätverk med 802.11g och WPA-kryptering samt inbyggt stöd för det populära ljudformatet FLAC för att nämna några.

Squeezebox Classic
Lanserad: 2005
Hette från början Squeezebox 3 men bytte namn några år senare. Funktionellt skiljde sig Squeezebox Classic inte så mycket från de bägge föregångarna men en ny design på chassit, ny fjärrkontroll och betydligt bättre display lyfte konceptet.
Transporter
Lanserad: 2006
Även Transporter är i grunden rätt lik sina föregångare men riktar sig till finsmakare som vill ha en välljudande enhet i stereoracket. Dubbla displayer, balanserade XLR-utgångar, RS-232 för externa kontrollenheter och påkostad DAC är bara några finesser som utmärker den här high-end-enheten.

Squeezebox Duet
Lanserad: 2008
Paket med Squeezebox Controller och Receiver som ansluts till befintlig ljudanläggning. Fjärrkontrollen kan styra alla typer av Squeezebox-enheter via WIFI och serverprogrammet SqueezeCenter och blir därmed hjärtat i ett större multi room-system. Fjärrkontrollen och receivern säljs även separat.

Squeezebox Boom
Lanserad: 2008
Baserad på Squeezebox Classic men utökad till den första allt-i-ett-enheten med integrerad förstärkare och 2-vägs högtalare - tillsätt bara trådlöst nätverk. Även utan nätverk kan Boom fungera som ljudsystem för externa enheter via en 3,5-millimeters analog stereoingång.

Squeezebox Radio
Lanserad: 2009
Ytterligare en enhet med högtalare men mindre och i monokonfiguration avsedd för köket och liknande utrymmen. Squeezebox Radio kommer med en 2,4-tums färgskärm och gott om manuella kontroller på fronten. Ett laddbart batteripack säljs separat.

Squeezebox Touch
Lanserad: 2010
Funktionellt är detta efterföljaren till gamla Squeezebox Classic men en viktig skillnad är att Touch kan agera server på egen hand. Det betyder att den kan dela ut och spela upp musik från USB-enheter utan hjälp av serverprogrammet på datorn. Squeezebox Touch kommer med en 4,3-tums färgpekskärm.


 

 

 

logitech squeezebox

Andreas Liebert