PRYLPORTALEN

Stabil router för trångboende

Publicerad Uppdaterad

D-Link påstår att deras nya router är perfekt för användare i flerfamiljshus som vill slippa störningar i nätverket.

DIR-815, som routern är döpt till, är utrustad med två parallella nätverk som arbetar på två olika frekvenser. Den ena ligger på 2,4 Ghz och är tänkt att vara för datorer och enheter som används för att surfa på nätet eller kolla e-post. Den andra ligger på 5 GHz och kan reserveras för mer krävande användning som streaming av video eller nätverksspel.

– Människor som bor i flerfamiljshus kan få problem med störningar i sitt nätverk på grund av sina grannars trådlösa routers och apparater. Routrar som endast använder 2,4 Ghz-bandet kan i täta områden dela på samma frekvens och det försämrar prestanda. Det beror på att antalet kanaler inom 2,4 Ghz är begränsat samt även överlappande, säger Marco Stenvall, produktchef på D-Link.

Routern ska även vara kapabel till att separera olika sorters dataströmmar och prioritera dem utifrån hur känsliga de är för eftersläpningar.

DIR-815 är utrustad med fyra Lan-portar och en Wan-port som klarar 10/100 Mbps. Hastigheten i vardera frekvensband är upp till 300 Mbps. Routern är bakåtkompatibel med 802.11a/g trådlösa nätverk.

David Boda