PRYLPORTALEN

Stopp för Flash på Windows 8-plattor

Publicerad Uppdaterad

Internet Explorer på kommande Windows-surfplattor kommer inte tillåta plugins vilket är ytterligare ett hugg i hjärtat på Adobe Flash.

Först blev Adobe Flash utfryst och hånad av Apple. Nu får Adobes gamla buggiga presentationsteknik ytterligare en käftsmäll då Microsoft nobbar formatet på sina kommande surfplattor. Tabletversionen av Metro kommer med IE 10 som kommer vara en plugin-befriad webbläsare. Istället är det HTML5 som gäller.

Internet Explorer 10 för vanliga datorer kommer dock fortsättningsvis stödja plugins inklusive Flash. På surfplattor med Windows 8 är det dock slutflashat vilket ger ex-ceo Steve Jobs vatten på sin kvarn då han ihärdigt anklagade Flash för att suga batterikraft och sega ner användarupplevelsen. Trots detta har både Android-lägret och Blackberry-tillverkaren RIM gått vidare med porteringar av Flash till telefoner och plattor.

Enligt Microsoft tillhör plugins det förgångna eftersom en ren miljö ger längre batteritid, bättre säkerhet och tryggare system för användarna. Tidigare fyllde de en uppgift men intåget av HTML5 och det nya Metro-gränsnittet gör att bakåtkompabilitet med gamla tillägg som Flash inte är i användarnas intresse anser mjukvarujätten vidare.

Andreas Liebert