PRYLPORTALEN

Synology DS211+ - Den lille kraftkarlen

Publicerad Uppdaterad

Taiwanesiska Synology har snickrat ihop en riktigt kraftfull NAS för hemmakontoret.

Synology DS211+ är utformad för små företag eller hemmakontoret, och som sådan är den väl rustad för att fungera som den centrala lagringspunkten för dina filer.

Enheter har plats för två hårddiskar och, för att vara en NAS, ser den riktigt trevlig ut med matt svart finish över hela enheten. Förutom statuslampor hittar vi plats för SD-kort, totalt tre USB-portar och ett stycke eSATA-port för att du enkelt ska kunna ansluta mer utrymme till enheten.

Tyst


Fläkten på baksidan gör inte alls mycket väsen ifrån sig och om du väljer ett par tysta diskar, i vårt fall två stycken Western Digital Caviar Black på två terabyte vardera, får du en riktigt snabb och tyst lagringspunkt. Installationen är dessutom väldigt enkel, där du skruvar fast ett par plastskenor på diskarna och skjuter in dem i chassit.

Backup eller inte
Det första du måste ta ställning till när duska installera en NAS med flera hårddiskar är vilken RAID-konfiguration du vill ha. Vill du använda så mycket utrymme som möjligt och kanske slå ihop diskarna till en stor, eller vill du ta det säkra före det osäkra och spegla diskarna mot varandra? Oavsett vad du väljer gör Synology det hela enkelt att konfigurera med hjälp av sin egen mjukvara. Med Hybrid RAID kan du dessutom låta NAS:en själv bekymra sig om säkerhetskopieringen, samtidigt som utrymmet utnyttjas maximalt.

Perfekt för film och musik


Även om NAS:en är avsedd för mindre företag och hemmakontor fungerar den minst lika bra för nöjesfunktioner. När diskarna är formaterade och klara följer en enklare installation där du bland annat kan slå på DLNA-funktioner för att kunna dela film och musik med kompatibla enheter i hemmet.

Det är dock ljudnivån som imponerar mest på oss, för oavsett vad vi utsätter den för håller den sig lugn och tyst utan att behöva väsnas.

Slutsats

Synology DS211+ är absolut ingen dålig apparat, utan den är både snabb och tyst och riktigt snygg. Den medföljande programvaran ger mängder av alternativ samtidigt som den är hanterbar för nybörjare. De enda nackdelarna vi kan hitta är avsaknaden av USB 3.0 bland portarna och prislappen som är en aning hög.

Mikael Hansen