PRYLPORTALEN

Test 3DTV: Supersnygg tunnis från LG

Publicerad Uppdaterad

Design har blivit en paradgren för koreanska LG som med den här modellen vill in i finrummen. Faktum är att det mesta med den här tv:n imponerar bortsett från 3D-återgivningen som reser en del frågetecken.

Man måste beundra LG för sin konsekventa hållning. Varje år synar de noga storebror och ärkerivalen Samsung i produktsömmarna och släpper året därefter liknande prylar till bättre priser. Kvalitetsmässigt kan det skifta betänkligt från magplask till imponerande innovativa grejer men särskilt dyrt är det alltså som regel inte.

LG fick först för sig att satsa på 3DTV med passiv polariserande teknik men gjorde i sista stund en kovändning och föll in i ledet med aktiva glasögon. Som det mångfrestande företag det är har LG i likhet med Samsung 3D-modeller både i plasma- och lcd-utförande men LX950N tillhör den senare kategorin i egenskap av toppmodell i LG:s Infinia-serie. Vi har testat 47-tummaren som går att komma över för omkring 20 000 kronor idag. Den som har voluminöst boende kan för all del överväga 55-tumsversionen som prispressade handlare säljer för omkring 29 000 kronor när detta skrivs.

Om inte produktbilden avslöjar det kan vi berätta att det här rör sig om en utsökt vacker tv. En extremt smal ram omgärdar panelen, överlagrad av en heltäckande glasskiva som sträcker sig ut ända till kanterna där en transparant list avrundar fronten. Till det kommer att modellen bara är 30 millimeter tunn och vore inte bordstativet i blankt glas så pråligt snyggt skulle vi säga att en sådan här tv kräver att hängas på väggen för att komma till sin fulla rätt.


Superkontrast

Trots att modellen är så tunn rör det sig faktiskt inte om kantmonterad bakgrundsbelysning, eller edge-led som det också kallas. Med en speciell linsteknik har LG lyckats klämma in dioderna bakom panelen och tekniken borde följaktligen kallas backlight-led med som av någon anledning är det begreppen direkt-led eller full-led man hör på stan. Hur som helst medger tekniken så kallad local dimming vilket innebär att zoner av belysningen kan regleras individuellt. Detta ger ett helt överlägset kontrastomfång jämfört med konventionella lysrör som billigare lcd-tv är bestyckade med. Lysrör kan visserligen ofta regleras i intensitet men det påverkar hela panelen oberoende av vad som visas. Det riktigt smarta med local dimming är alltså att bakgrundsbelysningen interagerar dynamiskt med bildinnehållet för att kunna visa riktigt mörkt och riktigt ljust samtidigt. Dock bör zonerna av dioder bli fler och därmed individuellt täcka en mindre yta var då ljusa objekt mot mörk bakgrund drabbas av en tydlig halo-effekt. Det här skönhetsfelet är alla tv-apparater med full-led mer eller mindre behäftade med och drömmen är naturligtvis att zonerna försvinner i framtiden och att alla dioder går att styra individuellt.

Efter den här utläggningen är det kanske inte så förvånande att höra vilket fantastiskt tryck LX950N har i bilden. I likhet med de flesta andra lcd-tv är modellen även ljusstark och klarar sig därför bra i upplysta miljöer. Det som är mindre bra är att panelen är relativt reflektiv vilket kan vara ganska störande om man exempelvis har ett fönster i närheten. Bäst är om man kan mörklägga rummet vilket minskar reflektionerna och på köpet noteras det minskade ljuset av en sensor som dämpar bakgrundsbelysningen i motsvarande grad. Praktiskt eftersom en ljusstark tv är tröttande för ögonen i mörk miljö.

Som det flaggskepp det är kommer LX950N med en hel skopa finesser. Vad sägs till exempel om Bildguiden som är en serie testbilder som på ett enkelt sätt ska hjälpa tittaren att ställa in en någorlunda optimal bild. Parametrarna är bland annat ljusstyrka, kontrast, färg och skärpa. Den här kalibreringen kan göras separat för respektive ingång och är en bra och enkelt metod för den som överhuvudtaget inte överväger kalibrering utan bara kör på i kartongläget. Den som tar sitt tv-tittande mer på allvar kan istället anlita en professionell kalibrerare som har två minnesplatser avsedda för expertinställningar till sitt förfogande.


Trådlös finess


I de fall tv:n inte är placerad jämte en router är inbyggt trådlöst nätverk hemskt praktiskt. Funktionen tillåter smidig åtkomst till webben men trötta appar i stil med YouTube, Picasa och AccuWeather gör nog inte mången glad. Desto trevligare är det helt färska samarbetet med Viasat OnDemand som erbjuder sport, serier och filmer som kan köpas i paket eller styckvis med hjälp av kreditkort. Den som försöker strömma film över nätverket och spela upp med tv:ns inbyggda mediaspelare kommer för övrigt att upptäcka att det är en ganska begränsad upplevelse. Det går att köpa en extern mediaspelare för knappa tusenlappen som springer i cirklar runt det som LG har byggt in här.

Som vi nämnde tidigare är svärtan grym på den här tv:n men vi vill också gärna framhålla att övriga komponenter som definierar bra bild sitter där de ska. Med andra ord är färger, skärpa och övrig bildhantering på topp. Men det gäller att se upp förstås. Den som vill förstöra filmupplevelsen genom att ge bilden lite touch av hemvideokamera kan till exempel slå på funktionen TruMotion som försöker gissa sig till hur mellanliggande bildrutor ska se ut och genererar dem på artificiell väg. Resultatet är väldigt mjukt med rejäla eftersläpningar.

2D går alltså att få till väldigt bra genom att ha lite omdöme i menyerna men det samma går tyvärr inte att säga om 3D. Oberoende av testmaterial är mängden crosstalk i form av spökskuggor så hög att det är fysiskt jobbigt att titta på 3D efter bara en kort stund. Till skillnad från andra modeller där fenomenet främst är ett problem i scener med hög kontrast så förvränger det nästan varje scen här. Vi testade flera glasögon för att utesluta att någon var felaktig men fick samma resultat.

Slutsats

Som 2DTV klarar sig LG 47LX950N väldigt bra men då detta test fokuserar på 3D-funktionaliteten kan tyvärr betyget inte bli särskilt högt. LG har helt enkelt haft lite för bråttom att hinna med 3D-tåget och släppt en produkt som inte verkar riktigt färdig. Under 2011 kommer LG för övrigt att satsa på passiv teknik i de lite lägre lcd-prissegmenten vilket skall innebära mindre bildfel om man ska tro tillverkaren. Prylportalens framtida tester kommer utröna om denna utfästelse håller. 
 

Lyxig 3D-plasma
LG 60PX950N

Plasmakramare tittar hellre på LG:s PX-serie och då naturligtvis i första hand på den här kolossala 60-tummaren med THX-godkänd bildkvalitet som borgar för färger, kontrast och svärta i toppklass. Köp till en trådlös mediabox så kan du hänga upp tv:n på väggen och bara koppla in strömsladden för en snygg och ren installation. 3D-glasögon medföljer. Om 60 tum känns för stort går det att komma över en 50-tummare för drygt 16000 kronor.

Rekommenderat pris: 31000 kr



Komplett 3D-system
LG HX995DF

Här har vi ett riktigt tjusigt hemmabiosystem med lövtunna högtalare som kan stå på golvet eller hängas på väggen. Centralenheten som står på ett litet stativ innehåller en 3D-kapabel Blu-ray-spelare med HDMI-utgång av senaste snitt och inbyggt wifi låter mediaspelaren strömma film och musik över hemmanätverket. Enheten har dessutom två HDMI-ingångar vilket möjliggör inkoppling av enheter som spelkonsoler och digitalmottagare.

Rekommenderat pris: 11000 kr

Andreas Liebert