PRYLPORTALEN

Test: 8 millimeter superestetisk tv

Publicerad Senast uppdaterad

I borstat stål och så tunn att den nästan kan skiva bröd är frågan om inte Samsungs vansinnigt påkostade tv är det snyggaste branschen skådat hittills. Men det här är en apparat främst för välbemedlade superesteter, optimerad bildkvalitet finns på annat håll.

För många är tv:n bara en apparat bland andra i hushållet. Den ska i grund och botten framställa någorlunda korrekta bilder när man kollar på nyheterna eller någon tv-serie då och då. En hel del bryr sig inte ens om att justera bildinställningarna utan kör på i det förinställda dynamiska läget som ger Steffo Törnqvist en blodapelsinfärgad ansiktsnyans. Men vad tusan.. man ser ju att det är Steffo.

Sedan finns det konsumenter som man skulle kunna kalla tv-konnässörer. För den här kategorin människor räknas inte bara bra bild, så nära naturliga förhållanden man kan komma. Även utseendet på själva apparaten är av yttersta vikt. För dessa konsumenter har tv:n gått från att vara en bruksvara till ett föremål som kan beundras även när den är avstängd. Och varför inte? Tv-apparaterna har vuxit så mycket i storlek de senaste åren att de fullständigt dominerar våra vardagsrum, ibland också sovrummet och köket. Är det så konstigt att apparaten gärna också får vara estetiskt tilltalande? Nej, på samma sätt som valet av en ny bil i hög grad styrs av ganska personliga skäl så kommer coolhetsfaktorn bli mer avgörande även för stora tv-apparater i hemmet framöver.


Eftersom alla anslutningar är monterade i foten är baksidan helt ren. Detta är alltså den perfekta tv:n om man råkar vilja ha den ståendes mitt i rummet. Vem som skulle vilja ha den placerad på det sättet har vi dock ingen aning om. I foten är också högtalarna placerade och av lätt insedda skäl presterar de undermåligt. Separat ljudsystem ingår alltså i kravprofilen.

Samsungs 9-serie, som är det grymmaste koreanerna någonsin tillverkat, är just en sådan tv. En apparat för konsumenter som vill ha något mer än en bildvisare. Tror man sig tillhöra den här exklusiva klicken av tv-köpare får man dock vara beredd att betala ett förhållandevist högt pris. För 46-tummaren UE46C9005S som vi har testat får man i dagsläget hosta upp drygt 30000 kronor som lägst. Vill man vara absolut värst går man upp i storlek och åker hem med en 55-tummare för knappt 50000 kronor. Väldigt mycket pengar förstås men vi snackar å andra sidan väldigt mycket tv. Man kan spara en hel del pengar genom att satsa på en modell ur Samsungs 8-serie istället som i stort kommer med samma bildkvalitet. Dock är inte pekskärmsfjärrisen inkluderad (men går att köpa till) och den är inte riktigt lika anorektiskt tunn som den här 8 millimeters-tv:n.

Stativ med elektronik

Med denna exceptionella tunnhet är detta naturligtvis en tv som gjord för vägghängning men då är det modellen med Z på slutet som gäller: UE46C9005Z. Bordsstativet på vårt testexemplar går nämligen inte att välja bort eftersom Samsung av utrymmesskäl valt att bygga in en hel elektronik i form av bland annat anslutningar och högtalare där. Det betyder också att den helt rena baksidan av den här skönheten i borstad aluminium vågar visa upp sig utan att skämmas. Utan skräpiga sladdar som stör kan den här tv:n stå mitt i rummet utan några som helst förfulande egenskaper.


Det här är de uppladdningsbara 3D-glasögonen för cirka 1500 kronor. Det finns en billigare modell där du manuellt måste byta knappcellsbatteri när det tagit slut.


Man får ge Samsungs ingenjörer en eloge för den här nydanande fjärrkontrollen. För vardagsändamål känns den dock en smula over-kill. Som tur är skickar Samsung också med en liten basal fjärris som täcker de vanligaste behoven.

Fjärrkontrollen till apparaterna i 9-serien är också ett kapitel för sig. Förutom några fysiska knappar för basfunktioner som volym och kanalbyte så är det istället en 3 tum stor pekskärm som erbjuder åtkomst till all övrig funktionalitet. Via den kommer man åt alla normala funktioner men Samsung toppar med finessen som låter tv:n strömma bilden till fjärkontrollens skärm. Hur användbart det här är egentligen på en skala kan naturligtvis diskuteras men blotta möjligheten att ta med sig slutet av filmen ner i sängen låter förstås imponerande. Framför allt när man berättar om det för grabbarna på jobbet. Kanske är programmeringsmöjligheterna mer praktiska på ett vardagligt plan eftersom de låter dig styra de flesta apparater med IR-mottagare oavsett fabrikat. Dessutom stödjer fjärrisen makron så att man exempelvis kan starta tv:n, Bluray-spelaren och hemmabioreceivern, allt med en knapptryckning. Om man för övrigt använder sig av Samsungs inbyggda online-funktioner som Facebook eller Twitter är det virtuella tangentbordet på pekskärmen väldigt praktiskt för att snabbt mata in text.

Av det extremt tunna formatet kan man sluta sig till att modellen kommer med kantmonterade LED-lampor som bakgrundsbelysning. Dioderna är placerade på alla fyra sidor vilket ger jämnare ljusfördelning än på Samsungs enklare modeller med ljuskällor på bara två sidor. Det hindrar dock inte den här panelen att visa upp sin beskärda del av så kallad clouding, bildfel i form av diffusa ljusa fält mot företrädesvis mörk bakgrund. Clouding är ett resultat av panelens oförmåga att uniformt stänga ute bakgrundsljuset som ska spridas från ytterkanterna men helst ändå ska lysa lika starkt över hela bildytan. Det är därför så kallad back-lit LED, tekniken där dioderna är betydligt fler och monterade rakt bakom panelen, oftast ger ett bättre slutresultat. Den senare tekniken ger i högre utsträckning möjlighet till så kallad local dimming där grupper av dioder kan släckas ner i scenpartier som ska återges med lite ljus.

Rejält tryck

I övrigt visar den här tv:n upp en väldigt bra bild med naturliga mättade färger och rejält tryck som räcker för att driva bilden även i ljusa miljöer. Svärtan är god och Samsungs rörelsekompensation fungerar mycket bra med mjuka händelseförlopp på skärmen som resultat. Tyvärr är betraktningsvinkeln ganska kass som på de flesta tv-apparater med lcd-panel. Det räcker med att röra sig någon halvmeter åt sidan för att bilden ska tappa rätt mycket i kontrast och färgskalor.

Naturligtvis är Samsungs flaggskepp en 3DTV och i kartongen ligger det ett par glasögon. Med tanke på priset kanske Samsung hade skulle slänga med ytterligare ett par i alla fall. Den som vill köpa ännu ett par aktiva glasögon får betala 1000 kronor för standardmodellen och 1500 kronor för ett lite snyggare par med uppladdningsbara batterier.

Jämfört med Samsungs plasma-tv C7705 som vi har testat tidigae är 3D-återgivningen inte speciellt lyckad här. Framför allt är förekomsten av så kallad crosstalk, eller spökskuggor, betydligt mer frekvent vilket är tröttande i längden. Hur ansträngda ögon man får av 3DTV är naturligtvis individuellt men att se en hel långfilm med tunga 3D-glasögon ovanpå ordinarie glasögon är inte speciellt komfortabelt.

Slutsats

Sett till priset bör man kunna förvänta sig att Samsung C9005 är värdens snyggaste och bästa tv. Där det första kanske är sant (beror uppenbarligen på vem man frågar) så är det senare definitivt inte det. Även om tv:n inte visar upp dålig bild så går det tunna formatet ändå ut över bildkvaliteten i form av clouding och snäv betraktningsvinkel, problem som plasma-tv inte dras med. Är imponeringsfaktorn och utseendet viktigare än bilden och pengarna bränner i fickan kan du gott köpa men hemmabionördarna har både bättre och mer prisvärda modeller att välja mellan.

Samsung UE46C9005S

Andreas Liebert