PRYLPORTALEN

Test Aarke Carbonator 3 – snyggaste kolsyremaskinen

Publicerad Uppdaterad

Kolsyremaskinen Aarke Carbonator 3 är verkligen en pryl man vill ha framme. Nu måste jag bara uppgradera mitt kök så det passar med karbonatorn. 

Med en kolsyreapparat, eller karbonator, kan du göra ditt eget bubbelvatten eller läsk hemma istället för att släpa plastflaskor från affären. Det blir i längden betydligt billigare, och dessutom slår du ett slag för miljön och minskar ditt klimatavtryck (om du normalt sett köper en massa plastflaskor). 

Så tummen upp för kolsyremaskinen till att börja med. 

Det finns många olika varumärken på marknaden där Sodastream kanske är det mest kända. Det är också det märke jag sedan tidigare testat och kan jämföra med. 

Aarke är ett svenskt företag som började göra kolsyremaskiner 2013. Där Sodastream är plastiga, är Aarkes karbonator i en helt annan klass designmässigt, tillverkade i metall. Att Aarke vill vara premium märks direkt när man får hem lådan. Lådan är snygg och i förpackningen finns även en putsduk som för att tala om att det här är en annan nivå. 

 

I en ficka bredvid putsduken ligger även den lilla metallbrickan som silar ner överflödigt vatten i droppfatet. Logobrickan en bit upp ska enligt Aarke fästa rören som låter överflödigt vatten röra sig säkert genom kolsyremaskinens inre kammare ner till just droppfatet. 

Kolsyrepatronen för man enkelt upp och skruvar fast underifrån. Det kan tyckas lite bökigt, men går fort. När man kladdat på maskinen är det bra att ha putsduken till hands, även om jag villigt erkänner att putsningen är överflödig (för mig).

Flaskan skruvas fast och sedan drar man ner spaken för att karbonera sitt vatten. Det är nästan som om en espressomaskin transformerats till en kolsyreapparat och flyttat in i mitt kök. 

Först är jag lite irriterad över att jag behöver skruva fast flaskan, på Sodastream är det bara en liten twist som krävs, men efter hand uppskattar jag skruvningen – flaskan sitter bättre och mindre vatten bubblar över när jag går all in och vill ha extra mycket bubblor (och det vill jag). 

Aarke Carbonator 3 kan även användas med flaskor från till exempel Sodastream.

Det märks i alla led att Aarke har tänkt mycket på design, men även funktionalitet. Jag upplever att jag får ut maximalt av kolsyrepatronen. När den är slut är den slut, medan jag med min Sodastream känner att det alltid är lite kvar. 

Blir det godare? Kvaliteten på bubblorna är vad en lekman kan känna densamma. Känslan är däremot en helt annan. Kolsyremaskinen från Aarke vill man verkligen ha framme. Nu måste jag bara uppgradera mitt kök så det passar med karbonatorn. 

Är den värd sitt lite högre pris? Ja, om design är lika viktigt som funktion för just dig. Vill du bara komma åt bubbligt vatten så finns det andra varianter som gör lika bra och gott bubbelvatten. AARKE CARBONATOR 3
Färger:
Sand, silver, guld, vit, svart krom, koppar, stål och mattsvart.
Dimensioner: Höjd 414 mm, bredd 153 mm, djup 258 mm
Vikt: 1450 g
Kompatibel med: Standard 400-425g / 60L kolsyrepatroner som är godkända för kolsyremaskiner.
Aarkes eget pris: 1999 – 2 199 kronor beroende på färg. Går att hitta billigare hos återförsäljare.
Mer info: Aarke.com
Betyg: 5 av 5 av Prylportalen.se