PRYLPORTALEN

Test Blu-ray: Dubbel HDMI-glädje

Publicerad Uppdaterad

Förutom ny tv och Blu-rayspelare kräver ett komplett 3D-system även en ny kompatibel receiver. Om man inte satsar på Blu-rayspelaren DMP-BDT300 från Panasonic förstås som med dubbla HDMI-utgångar kommer runt det lilla problemet.

När Panasonics första 3D-laddade BD-spelare kom tidigare i år var den väldigt dyr. Ett tag var den faktiskt uppe i 6 000 kronor. Nu när många återförsäljare erbjuder modellen för omkring 4 000 kronor är den fortfarande relativt dyr men priset känns inte orimligt. Det är nämligen en ovanligt kompetent spelare vi talar om här.

Utseendemässigt är BDT300 välsynkroniserad med tv-apparaterna i VT20-serien och fronten döljs av ett par luckor med släde till vänster och diverse minnesintag till höger. Först den i Panasonic-sammanhang alltid förekommande SD-kortläsaren men även en USB-port för hantering av media via den inbyggda mediaspelaren. Som så ofta är dock filstödet torftigt och hanteringen av undertexter oflexibel så en extern mediaspelare är fortfarande ett överlägset alternativ 11 gånger i veckan.

Riktigt roligt blir det när vi slänger en blick bakom spelaren och upptäcker dubbla uppsättningar HDMI-utgångar. Här har vi en delförklaring till det höga priset men det är väl värt det eftersom två utgångar eliminerar behovet av en 3D-kompatibel receiver. En sladd för bilden direkt till tv:n och en för ljudet till receivern som får koda av de högupplösta ljudformaten i lugn och ro. Den som har försett sig med en projektor vid sidan om tv:n kan också utnyttja det faktum att bild samt ljud kan strömmas ut via bägge utgångarna parallellt. Perfekt!


Trådlös med dongel

Precis som på testade tv:n VT20 kommer den här spelaren med ethernet på baksidan och en wifi-dongel i kartongen. Många andra tillverkare har hunnit bygga in wifi direkt i spelaren så en inte allt för vild gissning är att även Panasonic fixar det till nästa generation. Andra likheter med tv:n är finesser som DLNA och Viera Cast.

I övrigt är BDT300 välfylld med allsköns teknik som Panasonics nya Uniphier bildplattform med en uppgraderad Chroma Processor Plus som ska ge förbättrad bildhantering. En funktion Panasonic kallar HDMI Jitter Purifier ska reducera de störningar som kan uppstå när man kombinerar bild och ljud i överföringen till en receiver. Dessutom kan spelaren stänga av de analoga videokretsarna när de inte används för att exempelvis förbättra uppspelning av CD-ljud.

När det gäller bildkvalitet är det här alltså en riktigt bra BD-spelare som matchar VT20-serien på ett alldeles utmärkt sätt. Däremot kan den vara riktig långsam från uppstart till filmstart vilket inte känns som man ska behöva acceptera längre. Någon skiva tog 30 sekunder att ladda men flera andra klockade vi in över minuten.

Slutsats

Dubbla HDMI-utgångar gör Panasonic DMP-BDT300 till det givna valet för den som inte vill investera dyrt i en ny 3D-receiver. Men även i övrigt är det här en robust och gedigen pjäs som levererar vad som förväntas plus bra DVD-kompabilitet. Ett litet varningens finger dock för långa laddtider som kan tvinga dig att plocka fram ditt bästa tålamod.

 

Den största skillnaden mot storebror BDT300 är att den här modellen kommer med endast en HDMI-utgång. Har du inte en 3D-kompatibel HDMI-växlare i din receiver betyder det att spelaren måste kopplas direkt till tv:n och att du går miste om de högupplösta ljudformaten som ligger på Blu-ray-skivorna. Om du nöjer dig med komprimerat ljud i stil med Dolby Digital så går det dock alldeles utmärkt att tappa ut signalen via spelarens optiska ljudutgång. Ytterligare skillnader är att BDT100 saknar wifi-dongel och analog 7.1-utgång.

DMP-BDT100
Rekommenderat pris: 3 000 kr

 

panasonic-dmp-bdt300@testfreaks.com

 

Andreas Liebert