PRYLPORTALEN

Test Blu-ray: Långsam i starten

Publicerad Uppdaterad

Nu när många tillverkare skämmer bort oss med riktigt snabba starttider på sina Bluray-spelare känns en väntetid på dryga minuten ganska lång. Men i övrigt är LG:s 3D-förberedda spelare ett förnuftigt köp.

Eftersom LG har en hel del 3D-kapabla tv-apparater på marknaden så har förstås koreanerna sett till att även få ut en 3D-spelare. Till det yttre är det fråga om en kompakt och slank modell där fronten helt och hållet döljs av en spegelblank lucka som döljer allt bråte i form av knappar och ingångar. Det är en snygg enhet, inte tu tal om den saken.

Under luckan finner vi föga överraskande en släde för skivinmatning samt fyra runda stora knappar för det absolut vanligaste funktionerna. Längst till höger sitter en usb-ingång där man kan koppla in externt minne för exempelvis uppspelning av media från en hårddisk. Hela idén med en snygg front går i stöpet när man använder denna ingång så varför den inte sitter på baksidan är en gåta. Den är förvisso enkel att nå från framsidan så dubbla uppsättningar ingångar hade varit det bästa alternativet.

Vad gäller anslutningar så kommer BX580 med en ganska förväntad uppsättning. HDMI samsas med komponent och komposit. På ljudsidan finns både koaxial och optisk utgång vid sidan av analog stereo. Slutligen är spelaren också utrustad med en LAN-anslutning i form av ethernet.Starttider

Det första vi noterar är att spelaren är lite trött i starten. Det rör sig inte om de närmast oändliga uppstarttider vi upplevde på BD-spelarna för några år sedan men vår skiva med testmaterial tar dryga minuten för BX580 att sparka igång. Vanlig Blu-ray i 2D går betydligt fortare.

LG:s BD-spelare delar en del finesser med TV:n vi testar här intill. Bland annat har båda apparaterna inbyggt trådlöst nätverk vilket är bekvämt när man inte vill dra nätverkskablar. Med hjälp av DLNA-protokollet är det enkelt att strömma media från anslutna datorer i hemmanätverket och funktionen Netcast innehåller online-appar för att hämta innehåll från nätet. Det verkar som om den inbyggda mediaspelaren är en smula mer kompetent än den som kommer med tv-apparaten då den klarar en rad format inklusive Matroska och undertextfiler.Menyerna är i vanlig LG-ordning pedagogiska och lättjobbade men varför de har segat ner startskärmen med animerade iskuber som guppar runt i ett akvarium förstår vi inte. Från och till reagerar spelaren långsamt på kommandon från fjärrkontrollen så det borde egentligen ligga i LG:s intresse att inte ytterligare dra ner tempot.

Slutsats

Det finns mycket som talar för LG BX580. Förutom 3D-funktionen delar vi ut stjärnor för inbyggt trådlöst nätverk och mediaspelaren som klarar grundbehoven. Det som inte är riktigt lika övertygande är laddtiderna och dessutom verkar inte spelaren helt stabil eftersom vår testskiva vid något tillfälle orsakade en total frysning. Helhetsbilden är dock att BX580 är en relativt kompetent spelare som levererar vad man kan förvänta sig i prisklassen.

Andreas Liebert