PRYLPORTALEN

Test Blu-ray: Samsungs konstiga kombination

Publicerad Uppdaterad

Med bara en digital-mottagare och ingen möjlighet att kopiera material till varken dvd eller Blu-ray känns Samsungs första HD-PVR både halt och lytt. Och så är den dyr också..

Först ska det väl sägas att det här inte är en vanlig Blu-ray-spelare utan snarare något slags hybridprodukt. En halv PVR med BD-spelare är nog ingen oäven benämning. Förutom Blu-ray kommer alltså C8900 även med en digitalmottagare och hårddisk för inspelning av tv-program. Då en PVR alltid har två mottagare för möjligheten att spela in två eller ibland fler program samtidigt så kan man egentligen inte använda den benämningen i det här fallet. Därför tar vi oss friheten att kalla den en halv PVR.

Men vi börjar från början och spanar in de yttre attributen. Spelaren har dekorativa inslag på ovansidan i form av lysande ringar som vi antar ska påminna om att enheten läser skivor och har en hårddisk. Den rena fronten hyser dels en lucka för skivsläden och till höger en usb-ingång och kortplats för CI-modulen som sköter avkrypteringen och är ett gränssnitt mot ditt tv-kort. Anledningen till att modulen inte är inbyggd handlar om att spelaren har integrerade digitalmottagare för både Boxer och Comhem som använder olika krypteringsstandarder. Beroende på vem som är din tv-leverantör måste du alltså köpa en CI-modul för Viaccess (Boxer) eller Conax (Comhem) för cirka 500 kronor.


Klicka för större bild

Baksidan bjuder inte på några överraskningar utan erbjuder de vanliga anslutningarna inklusive HDMI och ethernet samt naturligtvis antenningång för digitalmottagaren. När spelaren går igång noterar vi att fläkten och hårddisken tillsammans genererar ett visst surr men på ett par meters avstånd måste man ha superhörsel för att uppmärksamma det. Nästa notering avser starttid där vi får varierande resultat mellan 20-40 sekunder från inmatning till filmstart beroende på vilken skiva vi använder. Godkänt men långt ifrån bäst i klassen.

Enkel användning
På fjärrkontrollområdet får vi hålla till goda med en plastig sak där varenda liten kvadratmillimeter har utnyttjas för att få plats med massor av helt onödiga knappar. Turligt nog är i alla fall menyerna lättnavigerade och vi hittar lätt till alla funktioner. Bland annat den elektroniska programguiden där det är lätt att förprogrammera inspelningar. Inspelaren klarar av vanliga funktioner som timeshift men som vi nämnde i inledningen innebär endast en digitalmottagare allvarliga begränsningar. Om du inte vill betala massor av pengar för tvillingkort och använder den här enheten för att spela in betal-tv kan du inte titta på en annan krypterad kanal under tiden.


Klicka för större bild

Ytterligare ett bakslag är att BD-enheten inte är en brännare. En stor poäng med gamla tiders DVD-inspelare var möjligheten att långtidsarkivera material på skiva men på grund av branschens lätt paranoida skräck för kopieringsmöjligheter går det alltså inte ens att spara lågupplöst tv på skivformat med den här enheten. Det som slutligen befäster vår tveksamma inställning till den här produkten är att den inte stöder DVB-T2 och därför inte kan visa eller spela in de nya HD-kanalerna i marknätet. Det har precis börjat dyka upp en och annan PVR som har den möjligheten och vår rekommendation är att du tittar på dem istället. Plus en bra Blu-ray-spelare vid sidan om.

Slutsats
Det här har beskrivits som den efterlängtade efterföljaren till de tidigare DVD-inspelarna men vi håller inte med på den punkten. Den allvarligaste invändningen är att bara en mottagare gör användningen väldigt begränsad. Toppa det med det korkade faktumet att du inte kan lägga över ditt inspelade material på BD-skiva på grund av kopieringsskydd. Vad är då egentligen poängen med att bygga in en hårddisk i en Blu-ray-enhet som på köpet kostar skjortan? 
 

Här har vi en tjusig Blu-ray-spelare i borstat stål från Samsung som inte krånglar till det med konstiga extrafunktioner utan i första hand hanterar blåa skivor, även med 3D, på ett adekvat sätt. För all del kan du också via Samsungs onlinetjänst Internet@TV spana in klipp på Youtube eller hålla koll på vännerna på Facebook. Spelaren kommer också med finesser som 1 gigabyte lagringsutrymme, trådlöst nätverk, senaste HDMI-standarden och extra snabb start. Spelaren har också en inbyggd DLNA-klient (en funktion som Samsung har döpt om till AllShare) som kan streama media från datorer via hemmanätverket till Blu-ray-spelaren.

BD-C6800
Rekommenderat pris: 2 900 kr

Andreas Liebert