PRYLPORTALEN

Test: Bookman Monocle en nätt pannlampa med stor lyskraft

Publicerad Uppdaterad

Den svenska pannlampan Bookman Monocle är otroligt prisvärt för sina 499 kronor. Lätt, nätt och bekväm pannlampa för löparen.

Bookman är ett varumärke med bas i Stockholm som gör lite snyggare produkter för att synas i mörkret – allt från uppladdningsbara prylar till reflekterande diton. Det finns till exempel reflekterande klistermärken för att fästa på sin cykel. 

Men i det här testet har vi kikat närmare på deras pannlampa Monocle.

Den uppladdningsbara lysenheten fälls runt huvudbandet som i sig har en sida med ett reflekterande mönster för ytterligare synlighet. Monocle sitter skönt runt huvudet och lampenheten går att tilta som man vill. 

Ett stort plus går till konstruktionen, som må vara simpel, men som funkar alldeles utmärkt. Den låga vikten gör att lampan inte studsar när man springer. Bandet behöver heller inte sitta supertajt för att det ska vara skönt. Faktum är att jag knappt märker att jag har det runt huvudet. 

Lysmässigt ger Monocle maximalt 225 lumens lyskraft. Det finns flera lägen, olika styrkor och antingen kontinuerligt ljus eller blinkande beroende på vad man känner för. Spridningen av ljuset är mer än tillräcklig i mörka miljöer utomhus. 

Hur länge lyser den? Upp till tio timmar vid 15%-läget (35 lumens), fyra timmar vid mellanläget (110 lumens) och 1,5 timme med högsta möjliga ljusstyrka (225 lumens). 

Knappen som styr av och på, samt de olika lägena, är stor och det är bra. Tanken är ju användning utomhus när det är mörkt och är det kallt har man gärna vantar på sig och då är det behändigt med en stor knapp. För att sätta på eller stänga av måste man hålla inne knappen cirka 1,5 sekund, vilket också gör det svårt att råka sätta på lampan när den ligger i fickan eller väskan. 

Bookman Monocle är bra för den som springer och vill ha en nätt och lätt pannlampa som inte är i vägen eller skumpar runt. Nätt och lätt pris också. 

Det finns egentligen inte något minus med prylen. Förutom laddningsluckan. Som så ofta är dessa små luckor ofta ganska lätta att råka ha av. Och sen är de omöjliga att få tillbaka, eller det går inte över huvudtaget. Initialt är Monocles lucka helt ok, men var medveten om att den ryka. Vilket i och för sig inte påverkar produkten i sig, den funkar finfint ändå.


Bookman Monocle specifikation

Ljusstyrka 35–225 lumens beroende på läge
Lägen 3 (100%, 50%, 15%)
Laddning Micro-USB (kabel ingår inte, men man kan kontakta dem om man behöver hjälp att skaffa en)
Storlek 55x31 mm exkl huvudbandet
Vikt 40 gram
Pris 499 kronor
Färger Svart, sandgrå eller grön
Tillverkarens produktsida Bookman
Betyg 4 av 5 - Mycket bra pryl