PRYLPORTALEN

Test: Bussigt prissatt Blu-rayspelare

Publicerad Uppdaterad

En enkel men bra 3D-spelare för högupplösta filmer på skivformat behöver inte kosta så mycket. Det visar Sony BDP-S470 med all önskvärd tydlighet.

Den här modellen släpptes i början av året som en vanlig blu-rayspelare men fick 3D-funktionalitet via ny mjukvara i somras. Bara 36 millimeter hög är det här en riktigt liten spelare och fronten domineras naturligtvis av släden och displayen. Framsidans undre sida har en utskjutande list som ser ut som en öppen lucka med tre minimala knappar på ovansidan. Dessvärre är det ingen lucka utan en fast panel. Vi hade föredragit det motsatta eftersom det nu inte går att dölja usb-porten som är placerad längst till höger på fronten.

På baksidan hittar vi ytterligare en usb-anslutning tillsammans med hdmi, komponent och komposit. Om ljudet inte tas ut via hdmi finns det gott om alternativ i form av koaxial, optisk eller analog stereoutgång. Sist men inte minst är baksidan utrustad med en nätverksport för ethernet.
   
På insidan har Sony gödslat med funktioner och allt styrs via ett grafiskt Xross Media Bar-gränssnitt. Fördelen med att både spelaren och bildvisaren kommer från samma tillverkare är att endast en fjärrkontroll tillsammans med funktionen Bravia Sync behövs för att komma åt de viktigaste funktionerna.

Online

Spelaren har liknande nätverksfunktioner som Sonys flesta nyare tv-apparater. Sålunda stödjer den protokollet DLNA för att enkelt hämta media från datorer i hemmet. Koppla upp spelaren till nätverket via tråd eller köp till en usb wifi-dongel och tv:n utforskar själv vilka resurser som finns tillgängliga. Naturligtvis finns här även de vanliga onlinekanalerna som Youtube och andra tjänster.

Den som inte har ett nätverk kan istället placera media i form av musik, bilder och filmer på ett usb-minne och ansluta till spelaren via ingången på fronten. S470 klarar dock inte att spela upp piraternas högupplösta favoritformat Matroska. Det här fungerar hos en del andra tillverkare men kanske är det Sonys verksamhet i filmbranschen som resulterar i en sådan här policy?

En användbar finess för ägare av Iphone och Ipod Touch är appen BD Remote som kan laddas ner kostnadsfritt från App Store. Med appen går det att fjärrstyra spelaren och även söka efter bonusmaterial online.
   
En plåga för alla tidiga Blu-ray-användare var de långa starttiderna men de verkar Sony kommit till rätta med de problemen. Genom att aktivera funktionen Quick Start drar visserligen spelaren lite mer ström under standby men i gengäld kickar filmerna igång ganska snabbt.

Slutsats

Det här är en av de billigaste 3D-kapabla maskinerna på marknaden men det märks knappast med tanke på funktioner och prestanda. Dyrare modeller bjuder på finesser som exempelvis inbyggt wifi och påkostade ljudkretsar för CD-ljud men är det en enkel uppspelare för högupplöst film du behöver så kommer du långt med BDP-S470.
 

Sonys mest avancerade Blu-ray-spelare är betydligt fetare på utsidan än S470. På insidan finns det plats för bland annat trådlöst nätverk vilket eliminerar behovet av att dra fram en kabel till spelaren. Uppkopplad mot nätet får man via funktionen Bravia Internet Video åtkomst till rörligt material på tjänster som YouTube och Dailymotion. Självklart finns här alla finesser som de billigare modellerna kommer med som iPhone-kontroll och DLNA-klient men S770 lyxar också till det med en läcker bakgrundsbelyst fjärris.

Sony BDP-S770
Rekommenderat pris: 3 200 kr

Andreas Liebert