PRYLPORTALEN

Test: En tv värd att titta på

Publicerad Uppdaterad

Sonys mellanserie är prisvärd men man köper den inte för finesserna. Tvärtom är Sony KDL-46EX723 en bra basmodell som gör vad tv-apparater ska göra bäst.

Sony släpper sina vana trogen massor av olika tv-modeller även detta år. I high-end segmentet hittar man HX och NX-serierna, delvis i den tuffa monolitdesignen, och lite längre ner på värdestegen kommer mellanserien EX där vi för dagen fått tag på en KDL-46EX723.

Det väldigt tunna formatet på dryga fyra centimeter skvallrar om att detta är en av alla dessa lcd-modeller som kommer med kantmonterad led-bakgrundsbelysning. Baksidan avslöjar en väl tilltagen uppsättning anslutningsmöjligheter inklusive fyra hdmi-ingångar. Förutom Boxer finns mottagare för Com Hem och stödet för CI+ innebär access till krypterade HD-kanaler utan krav på extern box. Om man tecknar rätt abonnemang förstås.

Bättre menysystem
När vi slår på tv:n med den gedigna fjärrkontrollen noteras att Xross mediabar-interfacet som ursprungligen hämtades från Playstation 3 har uppdaterats i år. I stället för att lägga sig över bilden beter sig systemet nu mera som tv-menyer ska göra och visar en miniatyr av aktuell kanal i det övre vänstra hörnet. Systemet är enkelt och intuitivt att använda, ser snyggt ut och är riktigt snabbt.

Vi testar först med lågupplösta digitala kanaler via vår aktiva inomhusantenn och resultatet är helt ok om man inte får för sig att placera sig allt för nära bildytan förstås. Framför allt gör tv:n ett bra jobb med att rensa bort digitalt brus och artefakter men konturförstärkningen och skärpan bör ställas ner ordentligt för att få ett någorlunda naturligt resultat.

Bra ljud Ljudet är överraskande bra med tanke på det slimmade formatet. Istället för att låta ljudet studsa mot den bakre väggen eller golvet så har Sony placerat högtalarna mot tittaren vilket resulterar i en betydligt renare sound. Till och med basfrekvenserna låter acceptabelt vilket absolut inte brukar vara fallet med dagens tv-apparater. Om du vill ha bas på riktigt emellertid, så är det förstås fortfarande ett ljudsystem som du behöver.

Även om många som slår till på den här modellen säkert struntar i 3D är det ändå intressant att se hur den presterar på området. Rätt dåligt visar det sig. Med tanke på att panelen egentligen inte visar upp några som helst tendenser till så kallat input lag är det förvånande att 3D-återgivningen dras med så mycket crosstalk. Dessa spökskuggar genereras av informationsläckage mellan höger och vänster kanal och visar sig framför allt i bildens övre delar.

Slutsats
Sony KDL-46EX723 är en trevlig bekantskap som framför allt borde intressera dem som egentligen bara vill ha en bra bildvisare för vanlig tv och film. På övriga områden som onlinefunktionalitet, 3D och den inbyggda mediaspelaren så klarar modellen bara godkänt.

Sony KDL-46EX723

Andreas Liebert