PRYLPORTALEN

Test högtalare: Creative ZiiSound T6

Publicerad Uppdaterad

På Creatives hemsida beskrivs ZiiSound T6 som innehavare av "trådlöst surroundljud av hög kvalitet". Det visar sig dock vara en sanning med modifikation.

Är du en av dem som inte har skrotat den stationära datorn till förmån för en laptop så behöver du ett bra högtalarsystem som komplement. Personligen har jag länge använt Creative GigaWorks T3 som jag har varit väldigt nöjd med. När Creative tillkännagav vad som såg ut som en storebror med dubbelt så många högtalarenheter blev jag naturligtvis nyfiken. Var de bättre än min tidigare favoriter och var de verkligen trådlösa som Creative påstod?

Creative ZiiSound T6 levereras med en enorm subwoofer i paketet. Det är naturligtvis svårt att undvika då små satelliter inte på något sätt kan leverera en fet botten till ljudlandskapet. I likhet med GigaWorks T3 är det en Creative SLAM subwoofer som följer med och här pratar vi baslåda som kan sparka rumpa. Högtalarna ansluts till subwoofer via kablar, och allt styrs via en praktisk styrenhet med roterande hjul. På den sitter också en AUX-ingång och hörlursuttag.

Anslutningsmöjligheter
Förutom att ansluta till ljudkort via kabel erbjuder alltså Creative också trådlös anslutning via en USB-dongel som följer med paketet. Förutom att man slänger kabeln så kan även ljudkvaliteten få sig ett lyft eftersom ZiiSound T6 kommer med ett inbyggd ljudkort. Det innebär att man exempelvis drar nytta av Creatives tekniker som X-Fi för att dra ut återställa detaljer i komprimerad musik.Det trådlösa funktionen följer blåtandsstandard vilket innebär trevliga möjligheter att ansluta andra musikkällor än datorn. Har du exempelvis musik på mobilen är det enkelt att spela upp på den här enheten utan att ansluta med en kabel. Det följer också med en fjärrkontroll, visserligen av rätt tvivelaktig kvalitet, så att man inte ens behöver gå upp för att slå på högtalarna. Den trådlösa funktionen fungerar bra men frågan är väl om man egentligen behöver den? Är den primära ljudkällan en stationär dator finns det inget som helst behov av att ansluta trådlöst eftersom datorn och högtalarpaket inte flyttas runt på.

Slutsats
Det viktigaste med ett par högtalare är i slutänden ljudkvaliteten och tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken. Jämfört med mina gamla högtalare från Creative så tillför de vridbara satelliterna inte så mycket. Det virtuella surroundljudet som enligt tillverkaren ska hålla så hög kvalitet låter i ärlighetens namn istället ganska platt och artificiellt. 3000 kronor är mycket pengar och Creative ZiiSound T6 känns tyvärr inte speciellt prisvärd. Om trådlöst inte känns livsavgörande kan du hellre kolla in det enklare systemet Creative Gigaworks T3 som du bör kunna komma över för nästan halva priset.

Creative ZiiSound T6

Mikael Hansen