PRYLPORTALEN

Test högtalare: Kompakt välljud vid låg volym

Publicerad Uppdaterad

Har du tröttnat på det burkiga ljudet från din laptop? Altec Lansing VS2721 är ett billigt högtalarpaket med bra ljud. Men några partyburkar är det knappast fråga om.

De flesta som slår till på en ny dator idag satsar på en laptop. Ett smidigt och portabelt alternativ som dock bara undantagsvis genererar något som avlägset påminner om bra ljudprestanda. Det lilla formatet medger helt enkelt inte excesser på ljudsidan och framför allt blir basfrekvenserna lidande. Ytterligare ett problem är den dåliga stereoseparationen då högtalarna sitter så tätt intill varandra. Använder man sin dator vid en fast arbetsplats finns det alltså all anledning i världen att uppgradera med ett separat system som kan återge musik eller ljud från spel och filmer med bra kvalitet.

Datorn sätter ribban
Altec Lansing VS2721 är en aktivt högtalarpaket vilket i det här fallet betyder att en integrerad förstärkare gömd i subwoofern står för systemets uteffekt. En vanlig analog minitele-kontakt ansluts till datorns lågnivåutgång. På bärbara datorer brukar lågnivåutgångar lysa med sin frånvaro så då får man begagna sig av det nästbästa alternativet som är uttaget för hörlurar. Det man bör tänka på i det fallet är att inte ställa den interna volymen för lågt för att undvika onödigt brus. Eftersom det här systemet inte innehåller ett eget ljudkort är det egentligen datorns interna ljudkretsar som sätter ribban för hur bra ljud som slutligen strömmar ut ur högtalarna. Det finns högtalarpaket som ansluts till datorn via USB och som då tar över det interna ljudkortet med egen digital till analog-omvandling. Om du har en dator med brusig hörlursutgång kan det alltså vara värt att satsa på ett sådant system istället.


Det här är ett högtalarpaket med små kompakta enheter. Framför allt subwoofern är riktigt liten med bara 100 millimeter på djupet. Fördelen är förstås att den utan problem får plats på golvet under skrivbordet. Är det där den ska stå känns dock det sidomonterade 2-tumselementet lite väl oskyddat. Vi hade gärna sett ett galler eller motsvarande skydd här. Även fronthögtalarna är små till volymen och kommer med en rätt anonym standarddesign. Ljudet styrs med en trådad fjärrkontroll som förutom volym även innehåller bas/diskant-justering, mute-knapp och utgång för hörlurar och extern ljudkälla. Det betyder att det är enkelt att exempelvis koppla in en mp3-spelare eller annan pryl med 3,5-millimeters kontakt för uppspelning av musik.Slutsats
Med hänsyn till formatet gäller det såklart att inte att ha för stora förväntningar på prestandan men håller man volymen på låg- och mellannivå genererar systemet en varm och väl sammanhållen ljudbild. När volymen dras upp ytterligare grötar det ihop ganska rejält i mellanregistret samtidigt som en förstärkt diskant anstränger trumhinnan. Räkna inte med att du kan festa loss med hjälp av det här systemet alltså men för mer försiktigt ljud är det ett bra och smidigt paket till rimligt pris.

 

Altec Lansing VS2721

Andreas Liebert