PRYLPORTALEN

Test mobil: HTC Sensation

Publicerad Uppdaterad

Äntligen har taiwanesiska HTC kommit i kapp konkurrenterna när det gäller antalet processorkärnor. Men räcker rå muskelstyrka till för att göra en bra mobiltelefon?

HTC ligger i en egen liga när det kommer till design av telefoner. Mobilen känns ganska tung, bastant och så långt ifrån plastig som du kan komma. Samtidigt som formspråket tagit hänsyn till varenda detalj i designen, till och med den främre kameran är stilrent utsmyckad, är det en design som många antingen älskar eller hatar. I vår mening finns det dock få tillverkare som har så pass genomgående hög byggkvalitet.

Rent specifikationsmässigt står sig Sensation bra mot de närmaste konkurrenterna, på vissa områden ligger den till och med i topp. Den lätt böjda skärmen har en upplösning på 540 x 960 pixlar och ser helt okej ut, även om den inte är i närheten av Iphone 4 eller Galaxy S2.

Ett område som HTC är ledande på är utformandet av gränssnitt. De har insett att det är de små sakerna som räknas och inte bara nöjt sig med den plattform som Google står för. Genialiteten lyser igenom redan vid låsskärmen. Man låser upp mobilen genom att dra i en ring, inget nytt där egentligen. Men vid noggrannare granskning lägger man märke till de fyra programikonerna som finns placerade ovanför.  Vill man exempelvis snabbt ta en bild drar man bara in kameraikonen i ringen så hamnar man direkt i kamerafunktionen. Låsskärmen går även att konfigurera så att man exempelvis ser sina vänners statusuppdateringar.

Väl inne på hemskärmarna känner man igen sig från förr, även om gränssnittet har snyggats till. De olika huvudskärmarna roteras runt som om de satt på en sjusidig karusell. Skärmen reagerar snabbt på fingrarna och spel, webbsurf och program flyter på utan problem.

Bra kamera

8-megapixelkameran känns snabb och tar förvånansvärt fina bilder. Den kan även filma i full-hd men här finns det ett "men". Mobilen fixar bara att spela upp i 720P och om du vill ha full upplösning får du flytta filmen till datorn.

Till skillnad mot exempelvis Samsung Galaxy S2, och den telefonens fantastiska skärm, får vi tyvärr inget omedelbart ha-begär av Sensation. Det är först när vi har använt mobilen ett tag som den verkligen börjar uppskattas.
 

 

HTC Sensation

Andreas Liebert