PRYLPORTALEN

Test: Mobilen som klarar extremt tuffa tag

Publicerad Uppdaterad

Sonim XP 3300 klarar vatten, extrema temperaturer, damm och smuts och rejäla stötar. Men tekniska finesser lyser med sin frånvaro.

Det ska sägas direkt att den som är på jakt efter en mobiltelefon som har de allra häftigaste funktionerna, de hetaste apparna och den senaste tekniken inte har något att hämta vad gäller den här telefonen. Sonim XP 3300 Force har inte ens 3G-stöd men det är inte heller tekniken som är den här telefonens främsta försäljningsargument utan dess hållbarhet.

Det är frestande att likna telefonens yttre fomer vid en tegelsten, men det är är inte riktigt sant utan handlar mer om att man numera är van vid att telefonerna är små och platta. XP 3300 Force är dock varken liten eller platt utan tvärtom ganska tjock. Skalet som helhet är gjort i gummi och hårdplast och på sidorna sitter knappar för volymkontroll och för att starta igång kameran. På baksidan finns kameralinsen och en liten led-lampa som kan användas tillsammans med kameran. På framsidan finns ett nummertangentbord och ett gäng knappar för navigation med en räfflad knapp i mitten för att göra sitt val i meyerna.


Tryckmotståndet på knapparna är bra och de är försedda med bakgrundsbelysning när man använder telefonen. Skalet känns både greppvänligt och robust och man kan utan större svårighet använda knapparna på luren även med fingervantar på händerna. För att komma åt batteriet och kortplatserna för simkort och microSD får man lossa på ett par skruvar på baksidan vilket går enkelt med en medföljande skruvmejsel. Telefonen har två 3.5mm-uttag skyddade bakom två gummiluckor. Det ena används för det medföljande headsetet medan det andra är till för laddning och dataöverföring. Att man valt en 3,5mm-port också för det senare beror på att man har velat göra telefonen vattentålig även med sladdar inkopplade. Det medföljer dock en konverter så att man kan ladda telefonen även med en vanlig usb-sladd. Bland de medföljande prylarna utöver laddare, usb-kabel, och konverter märks också ett robust bältesclip i hårdplast.

Skärmen på telefonen är i färg, ganska lågupplöst och är inte heller av pekskärmstyp. Det tjocka gorillaglaset över skärmen till trots är den åtminstone ljusstark och det är inga större svårigheter att använda telefonen även i solljus.

Slarvigt översatt menysystem

Menysystemet i telefonen finns översatt till en rad olika språk, där ibland svenska. Översättningen känns dock slarvigt gjord och ibland undrar man om det är norska eller något annat besynnerligt språk som används istället. Webbläsaren i telefonen lämnar förstås en del övrigt att önska, men så är telefonen heller inte tänkt som en surfmobil i första hand. På recensionsexemplaret fanns Opera Mini inlagt bland Java-apparna på telefonen vilket är bra då det är en webbläsare som är bättre än den inbyggda webbläsaren i systemet. Filhanteraren i telefonen är överraskande bra med tydliga grafiska staplar över hur mycket ledigt utrymme som finns kvar och med förhandsvisning av bildfiler. Telefonen har  inbyggd fm-radio och en musikspelare där man kan göra egna spellistor. Det sistnämnda saknades i föregångaren XP3 Quest så det är bra att man har lagt till det nu. Telefonen har gps-funktionalitet men den lågupplösta och lilla skärmen gör att telefonen inte lämpar sig särskilt väl  för navigering, även om den medföljande programvaran också kan tala om med en datorröst hur man ska navigera.

 


Dålig kamera

Den inbyggda 2-megapixelkameran imponerar inte och är av sämre kvalitet än kameror med liknande specifikationer i budgetmodeller från exempelvis Sony Ericsson och Nokia. Förutom att det tar irriterande lång tid för kameran att ta bilden från att man tryckt på knappen så har den väldiga problem med överexponering. Ljusförhållandena måste vara extremt bra för att bilderna ska bli godkända. Inställningsmöjligheterna för kameran är ändå rätt okej med inställningar för vitbalans, motivläge och olika effekter. Led-lampor är sällan tillräckliga för att få till bra mörkerbilder och så är också fallet med led-lampan i den här telefonen.

Tål väldigt tuffa tag

Rent funktionsmässigt kan man få en lika bra mobiltelefon som Sonim XP 3300 Force för runt en tusenlapp. De extra tusenlappar som den här telefonen kostar är dock väl investerade pengar om man behöver en mobiltelefon som tål tuffa tag – för det gör telefonen verkligen. Som IP68-klassad telefon innebär det att den ska tåla att utsättas för vatten ner till två meters djup, extrema temperaturer, damm och smuts och klara rejäla stötar. Telefonen uppges av tillverkaren klara av att bli tappad rakt i ett betonggolv från 2 meters höjd. När jag med ett förnöjt leende gav mig på att misshandla telefonen framkom det dock att den tycks vara betydligt mer tålig än så. Jag har med full kraft provat att kasta telefonen både rakt ner i ett betonggolv och rakt in i en vägg och den tycks helt oberörd av detta. Hade jag gjort det med min egen Samsung Galaxy S hade det förmodligen bara varit spillror kvar av den. Gorillaglaset som skyddar skärmen på telefonen är också extremt tåligt. Jag har försökt skrapa ordentligt med både nyckelklippa och med en skruvmejsel utan att lyckas åstadkomma så mycket som en ynka repa en gång. Jag har inte testat om telefonen tål vatten på ner till två meters djup, men den klarar utan problem att hänga med in i duschen även om det är svårt att prata med vatten i öronen.

Bra batteritid

Sonim XP 3300 Force är helt klart en mobiltelefon som tål yttre omständigheter utöver det vanliga och som klarar både extrem värme och extrem kyla. Snarlika konkurrenten Simonsen F-510 håller inte alls vad den lovar vilket inte är fallet med den här telefonen. Däremot har Sonim fått oväntad konkurrens från Motorola som har den stryktåliga smartphone-luren Defy. Funktionsmässigt ligger den på en helt annan nivå än vad Sonim XP 3300 Force gör och även den tål rätt tuffa tag. Sonim XP 3300 Force utmärker sig dock bland annat genom det kraftfulla gorillaglaset och en byggkvalite som slår även Defy:n på fingrarna. Battertiden är dessutom i en helt annan klass.

 

Är man på jakt efter en telefon som tål att bli tappad från byggställningen, som tål stora värmeväxlingar och som dessutom har en väldigt bra batteritid är XP 3300 Force ett bra val. Vill man ha en massa funktioner, bra kamera och en telefonen som är liten och nätt är den inte det.

Frågor & Svar:

Hur mycket tål den egentligen?
En hel del, verkar det som. På en amerikansk sajt hittade jag några som testade att låta telefonen ligga i en bit stelnande cement och sedan kasta alltihopa med full kraft rakt i en vägg. Telefonen tycktes inte ta det minsta illa vid sig utan fungerade lika bra efteråt.

Är den inte väldigt ful?
Tja, det är ju inte direkt den sexigaste telefonen vi har testat här på redaktionen. Men om målgruppen är byggjobbare och andra yrkesgrupper där telefonen riskerar att råka ut för tuffa tag kan jag nog ändå tänka mig att den gör sig rätt bra på bältesclipet bland de andra verktygen runt midjan.

Kan man bada med den?
Tillverkaren garanterar att telefonen klarar ett vattendjup på 2 meter, så om man inte ger sig ut på några djupare vatten ska den klara det. Jag testade att ringa med telefonen när jag duschade och det fungerade fint.

 

 

Andreas Liebert