PRYLPORTALEN

Test: Navigon 8310 navigerar till toppbetyg

Publicerad Uppdaterad

Navigon 8110 har fått ny mjukvara och säljs nu under namnet 8310. En mycket bra GPS-navigator har blivit ännu bättre.

Högsommaren rasar för närvarande på för fullt och många står i begrepp att packa bilen för rekreation på annan ort. Skall du åka långt och till okända trakter är GPS-navigatorn den perfekta kompanjonen på vägarna. Inte bara hittar du lätt och rätt utan även en drös extra funktioner som bildvisning och musikspelare följer med, i alla fall med de lite mer påkostade modellerna.

Navigon 8310 är alltså en uppgraderad 8110 och ägare av den gamla modellen kan köpa uppgraderingen för 700 kronor. Hittar du en 8110 i butik för 3000 kronor kan du alltså tjäna några hundralappar på att köpa den istället plus uppgraderingen. En liten skillnad är dock att det medföljande minneskortet till 8310 är på 4 gigabyte vilket är 2 gigabyte större än till 8110. Det betyder att mer bilder och musik får plats.

Med utsida av borstad aluminium är det här en mycket stilig navigator. Det stabila fästet är av aktiv typ vilket innebär att du slipper strula med laddkabel varje gång navigatorn skall sättas på plats. Den stora skärmen underlättar navigeringen enormt och även i fullt dagsljus presterar den bra.

MyRoutes är en av de nya funktionerna som har tillkommit. När du har angett destination erbjuder 8310 upp till tre olika rutter. Den första är baserad på den profil man har angett i inställningarna men du kan välja någon av de andra om de beräknas gå fortare. Det hela är mycket pedagogiskt upplagt med olika färger för olika rutter inklusive information om avstånd och beräknad restid. Mycket användbart.

Clever Parking kallar Navigon sin funktion som strax före destination markerar ut parkeringsplatser som ligger i närheten. Ett par klick senare har du styrt om rutten till parkeringsplatsen istället för din ursprungliga destination.



Överhuvudtaget är menysystemet enormt lättarbetat och intuitivt i Navigon 8310. Dessutom är den utrustad med en snabb processor som mycket kvickt beräknar rutter och söker fram adresser.

Navigon 8310 är fullproppad med finesser men en som vi vill lyfta fram lite extra är den utmärkta röststyrningen som låter dig ange adresser utan att släppa trafiken med blicken. Tryck på en knapp och följ bara röstinstruktionerna. Den inbyggda talsyntesen försäkrar sig om att den har hört rätt och ber dig bekräfta varje instruktion. Märkvärdigt ofta gissar den även rätt, även på långa krångliga gatunamn, vilket gör funktionen riktigt användbar för den som vill ange adresser även under körning.

Slutsats

Utan tvekan är Navigon 8310 en mycket lyckad navigator som tillhör det absoluta toppskiktet i sin prisklass. Alla tillverkare kan göra välutrustade modeller men det är en konst att samla alla funktioner i en lättanvänd, intuitiv men samtidigt högpresterande navigator. Det är precis det Navigon gjort med 8310.

Navigon 8310