PRYLPORTALEN

Test: Samsung Galaxy S2

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy S var en av de populäraste Android-mobilerna någonsin. Nu är uppföljaren här och förväntningarna är självklart högt ställda.

Personligen älskade jag Galaxy S. Jag skulle till och med sträcka mig så långt att det är den bästa mobilen jag någonsin har lagt vantarna på. Skärmen var något utöver det vanliga, formatet var smidigt och designen var, om inte revolutionerande, aningen annorlunda jämfört med konkurrenterna (även om Apple inte håller med mig på den punkten) och den hanterade nästan alla filmformat man slängde i dess väg. Som ni då kanske förstår har jag längtat mer än många andra efter uppföljaren.

Mitt första intryck av Galaxy S2 är något av en besvikelse. Mobilen är utseendemässigt inget som sticker ut. Den är platt, fyrkantig och trots en liten utbuktning på baksidans nedre del, kanske som homage till föregångaren, så är den lika spännande som en svart kakelplatta.  Men det är bara min personliga åsikt, andra på redaktionen tycker att den ser bättre ut än föregångaren. Kvalité och passform är dock av toppklass men jag tycker att mobilen känns lite plastig. Sen är det både en vinst och en förlust med den stora skärmen eftersom hela mobilen automatiskt blir bred och hög. Den får fortfarande plats i byxfickan men gör Samsung en större Galaxy S3 i framtiden bör man nog kanske benämna den som en surfplatta snarare än en mobiltelefon. Tacksamt nog är S2 i alla fall riktigt tunn och väldigt lätt. Å denna skärm!
På föregångaren var skärmen riktigt bra men jag tyckte att färgerna kändes aningen för ”konstgjorda”, lite för starka helt enkelt. Den känslan är inte lika med Galaxy S2 och den infinner sig inte alls i filmsammanhang. Faktum är att jag för mer eller mindre första gången faktiskt kan finna njutning i att se det senaste avsnittet av Dexter eller Fringe på tunnelbanan. Färgerna är levande utan att vara överdrivna, skärpan är kristallklar, det svarta är verkligen svart, det vita är verkligen vitt och betraktningsvinkeln är i det närmaste oändlig. Den stora och skarpa skärmen kommer även väl tillhands när man surfar. Det är relativt lätt att få en överblick samtidigt som man fortfarande kan läsa texten. Webbläsaren är snabb och webbklipp spelas upp utan problem.

En annan sak man inte kan klaga på är mobilens snabbhet.  Menyer sveper följsamt förbi, videouppspelning, musik och spel stakar sig aldrig och att ha flera aktiva program samtidigt är heller inget som påverkar prestandan märkbart.

En del smarta lösningar
Gränssnittet är både nyskapande samtidigt som det är lite halvtråkigt. Samsung har en del smarta funktioner som förhöjer användarupplevelsen. Bland annat kan man zooma in och ut på webbsidor genom att hålla två fingrar på valfri plats på skärmen och sedan fysiskt röra hela mobilen närmare eller längre ifrån sig. Det finns även en del sociala appar som ”social hub” som bland annat samlar alla ens meddelanden samt Facebook och Twitter uppdateringar på ett och samma ställe.

Hur man vill få information och vad man vill få upp direkt på startskärmarna kan man ganska mycket styra själv genom vilka original-widgetar man placerar där. Jag tycker de flesta lösningarna är bra men jag saknar det där lilla extra som man exempelvis får med HTC Sense.

 

Samsung har utrustat Galaxy S2 med en 8 megapixelkamera och mobilen kan filma i full HD. Tittar man på bilder och videoklipp direkt i mobilen så ser de helt fantastiska ut men det har även en hel del att göra med mobilens skärm. Flyttar man över materialet till en dator och tittar på det där så är faktiskt inte så illa då heller. Färgerna blir väldigt bra i både video- och fotoläge. Ett problem är dock den digitala bildkomprimeringen. Det är ingenting som märks på foton när man tittar på mobilskärmen och inte heller när man tittar på den i datorn, i alla fall tills man kommer över 50 % i bildstorlek. Då märker man att bilden är väldigt brusig.

Vissa irritationsmoment
En sak som jag finner aningen störande kan faktiskt anses som ett stort plus av andra. Skärmen på S2 är extremt känslig, ibland känns det som att man bara behöver tänka på att sätta fingret på skärmen för att något ska köras igång. Väldigt ofta råkar jag trycka fel när jag skriver sms, eller så råkar jag starta en applikation fast jag egentligen bara vill bläddra på skärmen.  Men egentligen är  detta bara en petitess. Sanningen är att om jag skulle välja en Android i dagsläget så skulle det bli en Galaxy S2, för har man väl en gång fått uppleva dess fantastiska skärm så vill man aldrig gå tillbaka till något annat.

Frågor & svar

Har Galaxy S2 markadens bästa skärm?
Även om det till viss del är en smakfråga så är det inte många konkurrenter som kommer i närheten av Galaxy S2:ans Super Amoled Plus-skärm. Att Samsung lyckas göra en ännu bättre skärm än den som satt på föregångaren är en bedrift.

Har processorn två kärnor?
Ja, men som användare märker man inte av det så mycket. Andra snabba mobiler med endast en processorkärna mobil kan upplevas som lika snabba. Använder man ett benchmark-program som mäter hastighet ser man dock en hastighetsskillnad mellan enkärninga och tvåkärninga mobiler. 

Vad är Social Hub?
Det är Samsungs egna app-lösning som i teorin ska göra det enklare för dig att hålla koll på alla mejlkonton, sociala nätverkssajter och andra konton genom att samla dem på en enda plats..

 

 

David Boda