PRYLPORTALEN

Test: Stort ljud i fickformat

Publicerad Uppdaterad

Från Razer kommer de här snygga mobila högtalarna för mobilen eller bärbara datorn. Frågan är hur bra ljudet kan bli med så här små enheter?

Många har sin musik i mobilen i dag men att dela med sig via telefonens inbyggda högtalare är som regel något man helst låter bli. En bättre idé är att ansluta ett par mobila högtalare. Razer Feroz är inte större än att de lätt får plats i ryggan och det medföljande etuiet skyddar under transport. Självklart är högtalarna batteridrivna för att kunna användas var som helst.

Priset är förhållandevist högt för ett par portabla minihögtalare men i gengäld är de rätt genomtänkta. De väger precis så mycket att man kan ana en viss kvalitet i hantverket men samtidigt är de inte så tunga att de blir besvärliga att ta med sig. Anslutningskablarna är klädda i textil vilket betyder mindre trassel jämfört med sladdar av vanlig typ.Laddas via USB
Ljudet tas in analogt via 3,5-millimeterskontakten samtidigt som högtalarna kan strömförsörjas via usb, antingen via en dator eller en adapter i eluttaget. Razer Feroz har alltså inget inbyggd ljudkort utan usb-anslutningen finns där enbart för drift och uppladdning. Är den analoga ljudkällan av någorlunda bra brusfri kvalitet så spelar det emellertid ingen större roll. Att ladda batterierna tar omkring tre timmar men sedan räcker det till upp till 12 timmars användning beroende på vald volymnivå. Det är riktigt bra.

Även om det här handlar om en välgjord produkt kommer naturligtvis så här små högtalare med ganska kraftiga begränsningar avseende ljudet. Att jämföra med större högtalare slår fel. Istället bör man mäta Razer Feroz mot de klena högtalare som mobiltelefoner och bärbara datorer som regel är utrustade med. I de här sammanhangen kan dessa små kraftpaket höja ribban ordentligt. Visst kan man inte förvänta sig manglande bas med ljudet är klart, dynamiskt och faktiskt ganska fylligt. En stor fördel är den breda stereobild som externa högtalare ger jämfört med de inbyggda i datorn.

Slutsats
Razer Feroz är snygga, lätta och kan göra mycket gott med ljudet från din dator eller mobiltelefon. Visst finns det mobila högtalare som kan spela högre, med kraftigare bas, men Razer har å andra sidan ett väldigt klart och dynamiskt ljud som får andra liknande produkter att låta platta och tråkiga. Detta är en produkt som vi gärna rekommenderar.

Razer Ferox

Pär Westman