PRYLPORTALEN

Test: Surroundlurar från Sony

Publicerad Uppdaterad

Håller du fortfarande fast vid datorn som främsta källa till spel kan det vara värt att investera i ett par vettiga hörlurar. Men varför nöja dig med tvåkanalsljud när du kan få surround? Sony DR-GA500 erbjuder just detta.

Först och främst ska det påpekas att det inte sitter åtta högtalarelement inbyggda i DR-GA500, utan det rör sig om virtuellt surround. Dock sköter det sig ganska bra för det mesta för att leverera en trovärdig ljudupplevelse.

Det är inte bara ett headset det rör sig om, utan GA500 består även av en extern box som agerar ljudkort. Antingen ansluter du det via usb till din dator, eller direkt till datorns ljudkort. Boxen används sedan till att reglera volymen och för att slå på eller av sourroundljudet.

Underlig design

Medan den externa ljudlådan är ganska enkel i sin design med en ganska anonym, platt låda med en lysande trekant i ena hörnet är hörlurarna desto skojigare. De påminner mest av allt om något hämtat från en science fiction-film. Huruvida det är snyggt eller inte är mest en smaksak, men oss faller de inte riktigt i smaken.

Efter att ha haft dem på sig en stund måste vi dock erkänna att all vaddering gör det till ett par riktigt sköna att ha på sig även under längre stunder. Däremot behåller du inte direkt ljudet för dig själv, utan det läcker ut ganska mycket till omvärlden.


På vänstersidan sitter mikrofonen och hörlurssladden, som även rymmer en kontroll för volymen och en knapp för att slå på eller av mikrofonen.

Vi testade att koppla in lurarna via både datorns ljudkort och usb, men fann snabbt att ljudet blev betydligt klarare via den senare. Du väljer själv om du vill ha vanligt stereoljud eller simulerat surround, men det senare är givetvis syftet med produkten. Efter ett par matcher i dagens FPS-giganter märkte vi att surroundljudet funkade riktigt bra och ger en helt annan rymd i ljudet.

Nästan lika bra för film

Väl utanför spelen undersökte vi hur lurarna klarade uppspelning av film och musik. I de fallen klarar du dig bättre med vanlig stereo, då det blev lite för mycket eko till ett annars ganska platt ljud med surroundläget påslaget. Det lät aningen bättre vid filmuppspelning än vid musiklyssnande, men inte i närheten av upplevelsen i spel.

Är du bara ute efter ljudet under spel kan Sonys headset vara något för dig, för där funkar det riktigt bra. Men hade du tänkt dig något mer mångsidigt finns det betydligt mer intressanta lurar att lägga 1 300 spänn på.

 

Sony DR-GA500

Andreas Liebert