PRYLPORTALEN

Toppbetyg för Samsung Galaxy S21 FE

Publicerad Uppdaterad

Tanken med S21 FE är att den ska vara ett billigare alternativt till de redan lanserade S21-telefonerna från Samsung. Men S21 FE är fortfarande för dyr. Samtidigt imponerar prestandan.

Plus för skärmen och prestandan. Minus för priset och den långsamma snabbladdningen.

Läs hela testet här på vår systersajt Mobil.se

Samsung Galaxy S21 FE får konkurrens från oväntat håll. Eftersom de S21-modeller den ska komplettera funnits på marknaden i snart ett år har de hunnit sjunka i pris – S21 FE får alltså inte bara konkurrens från systermodellerna utan även, och kanske framförallt, från betydligt billigare smartphones från Xiaomi, Apple, och Motorola. 

Gränssnittet
Telefonen kommer med Android 12 och gränssnittet och funktionerna sammantaget är lite som att komma till ett dukat och överflödigt bord. Upplevelsen är överlag positiv, det går snabbt och är responsivt. Prestandan är också ett av telefonens stora plus. 

Kamerorna
Mest intressant med S21 FE är kanske kamerorna, och i kombination med mjukvaran.

Tre kameror på baksidan ger tillsammans 3 gångers optisk zoom, bra mörkeregenskaper och vidvinkel. Kamerorna i S21 FE är inte alls dåliga och kamerappen är sprängfylld med användbara funktioner. Här finns bra porträttläge med oskarp bakgrund, manuellt proffsläge för både stillbild och video och en rad kreativa speciallägen. 

Skärmen
Prestandakänslan sträcker sig även till skärmen. Samsung är ju duktiga på skärmar och Amoled-skärmen på 6,4 tum med 120 hertz uppdateringsfrekvens ger fina färger, bra ljusstyrka och svärta. Selfiekameran i S21 FE sitter i ett centrerat hål i toppen av skärmen och fingeravtryckssensorn är optisk och integrerad i skärmen.

Pris och betyg

Nya Samsung S21 FE kostar nu vid säljstarten 8 200 eller 9 000 kronor beroende på hur mycket lagring och minne du vill ha.

Med Snapdragon 888 under huven och telefonens övriga egenskaper kan Samsung Galaxy S21 FE absolut ses som en flaggskeppsmobil. Samtidigt blir avståndet till mellanklassen allt mindre och de extra tusenlapparna inte så lätta att motivera. Tittar du uppåt mot dyrare modeller är det främstt extrem zoom som du blir utan. 

Summa summarum är S21 FE en mycket bra pryl.

Se specifikationerna här.