PRYLPORTALEN

Toshiba lanserar glasögonfri 3D-laptop

Publicerad Uppdaterad

Toshiba fortsätter satsa på den tredje dimensionen och lanserar nu världens första 3D-laptop som inte behöver glasögon.

Idag introducerade Toshiba världens första glasögonfria 3-D laptop, Qosmio F755.  Den har en Intel Core i7-processor och NVIDA GeForce 540M-grafik samt Harmon Kardon-högtalare, en Blu-ray-enhet och HDMI-utgång. Den ska kunna visa olika former av innehåll i både 2D och 3D.

Besvärliga 3D-glasögon har varit en av de främsta anledningarna till varför många inte omfamnar 3D-formatet. Elektronikjätten Toshiba insåg detta tidigt och har därför satsat en hel del på 3D utan behov av glasögon, dock har det hittils inte varit någon succé för dem. Men nu hoppas företaget att det ska bli ändring på det med den nya datorn.

Enligt Toshiba använder F755 en auto-stereoskopisk display för att uppnå 3D-effekten. Detta fungerar genom att skärmen skapar en dubbel parallaxbild, dvs två bilder projiceras samtidigt. Bilden anpassas sedan utifrån betraktarens position genom den inbyggda webbkameran med Face-tracking-teknik, vilket skapar en varsin bild för vänster och höger öga. Det här betyder dock att två personer kommer inte att kunna titta på skärmen i 3D samtidigt.

Det här verkar som att det här skulle kunna göra 3D mer attraktivt på datorfronten. Men frågan är hur påfrestande det är för ögonen. Kommer det gå att stänga av effekten eller blir man tvungen att ta en paus varje timme? Qosmio F755 kommer att släppas i augusti.

Lars Grandinsson