PRYLPORTALEN

Toshiba stänger LCD-fabrik

Publicerad Uppdaterad

Som en direkt följd av jordbävningen förra veckan stänger Toshiba sin fabrik för lcd-paneler under minst en månad. Beslutet förväntas påverka tillgången på mobiltelefoner och andra produkter med små skärmar.

Jordbävningskatastrofen i Japan för en vecka sedan är inte bara en mänsklig tragedi utan kommer även få långtgående globala ekonomiska följder. Exempelvis stänger nu elektronikjätten Toshiba sin känsliga produktionslinje för lcd-paneler i minst en månad för att se över och reparera de skador som skalvet orsakade. Stoppet kommer bland annat beröra PC-tillverkaren Lenovo som redan flaggar för leveransstörningar. Sannolikt drabbas även många andra tillverkare då Toshibas fabrik står för 5 procent av den globala försörjningen av små displayer för bland annat GPS-navigatorer och mobiltelefoner.

Även företaget Hitachi är drabbat och kommer också tillfälligt stanna upp produktionen av lcd-paneler för att reparera skador. Panasonic rapporterar mindre påverkan på sin produktionsenhet i Chiba och hoppas snart återta produktion.

Vilka konsekvenser dessa produktionsuppehåll kommer få på tillgång och prissättning på diverse prylar med skärm återstår att se men någon form av återverkningen verkar i nuläget svår att undvika.

Andreas Liebert