PRYLPORTALEN

Toshiba sväljer stoltheten

Publicerad Uppdaterad

Den japanska tillverkaren har äntligen accepterat sin förlust i det så kallade formatkriget på riktigt. Mer än ett år efter att de lagt ner det egna HD-dvd-formatet, planerar Toshiba nu att släppa en bluray-spelare vid slutet av året.

Som Prylportalen lite tidigare rapporterat om här, tycker inte Toshibas vd att det längre inte är rimligt att avstå bluray bara för att de förlorade formatkriget. Nu har de envisa japanerna svalt sin stolthet ordentligt och meddelat att de tänker släppa en spelare med antagonist-formatet bluray, lagom till jul.

I februari förra året bestämde sig Toshiba för att lägga ner utvecklingen och försäljningen av det egna skivformatet HD-dvd. Toshiba fick se sitt egna format utkonkurrerat av bluray som merparten av dvd-tillverkare och de största filmstudios i USA valde att ta till sig i stället. Sedan dess har den japanska tillverkaren lagt allt krut på att utveckla dvd-spelare med avancerad uppskalningsteknik.

Nu när skivförsäljningen i sin helhet backar så går det dock fortfarande uppåt för bluray, vars försäljning gick upp med 91 procent under första halvan av 2009 (cdrinfo.com). Även den japanska bluray-marknaden växer och då passar alltså Toshiba på att ge sig in i leken skarpt.

Enligt den japanska nättidningen Yomiuri Shimbun, finns det även planer på att släppa en spelare med stöd för inspelning av bluray, dock endast på den japanska marknaden. Hur som helst är Toshibas inblandning på den här marknaden mer än välkommen, då lite mer konkurrens med tillhörande prispress på bluray-spelare och i sin tur filmer inte skulle skada.