PRYLPORTALEN

Uppror: Handeln bojkottar PSPgo

Publicerad Uppdaterad

Nästa månad lanseras nya bärbara spelkonsolen PSPgo. En del handlare har dock redan bestämt sig för en säljbojkott eftersom Sony snuvar dem på den lönsamma spelförsäljningen.

Nya Playstation Portable heter alltså PSPgo och är jämfört med företrädaren PSP3000 hela 50 procent mindre och 40 procent lättare. En anledning till den kraftiga bantningen är att PSPgo inte längre har en läsare för stora fysiska spelmedia. Spelen skall istället köpas och laddas ner från Playstation Store och lagras på det 16 gigabyte stora internminnet.

Det är just detta, att spelen försvinner fysiskt, som får återförsäljarna att gå i taket. Traditionellt är det just försäljningen av spel, både nya och begagnade, som handlarna har tjänat grova pengar på. Nu drar alltså Sony undan mattan för all sådan verksamhet runt PSPgo genom att monopolisera spelförsäljningen.

Det är därför Hollands största spelkedja, Nedgame, har beslutat sig för att säljbojkotta PSPgo. Men det är inte bara den uteblivna spelförsäljningen som är orsaken. Även priset på 250 euro är på tok för högt menar Nedgame som jämför med den 80 euro billigare PSP3000. Den skillnaden är inte försvarbar, bland annat med tanke på att PSPgo har en mindre skärm.

Enligt Nedgame överväger fler kedjor i Holland att inte sälja PSPgo och enligt Eurogamer ryktas det att kedjor i Spanien också skall ha beslutat sig för en bojkott.

Välkommen till framtiden säger vi till Nedgame och de andra handlarna som går i bojkottankar. Självklart kommer speldistributionen att successivt gå online, se bara på den monumentala framgången för App Store. Snabbare bredband och ökad penetration kommer i en ganska snar framtid leda till att även utrymmeskrävande spel för de stationära konsolerna kommer distribueras kostnadseffektivt via nätet. Förmodligen som en billigare option till att börja med men så småningom som det enda alternativet. Om sedan bortfallet av handlarnas marginaler påverkar priserna i rätt riktning är en helt annan fråga.

PSPgo