PRYLPORTALEN

Välkommen PS3 Slim!

Publicerad Uppdaterad

Världens kanske sämst bevarade hemlighet är så äntligen avslöjad. I går presenterade Sony officiellt PlayStation 3 Slim som tar upp 32 procent mindre utrymme än sin bylsiga föregångare. Från 1 september finns den att köpa för cirka 300 euro.

Ja äntligen slipper vi dagligen bli översköljda av nya fingervisningar och rykten på att den nya, mindre varianten av PS3 är på väg. I går på GamesCon presenterade Sony till slut den äkta varan. Sony som inte har varit särskilt diskreta i sitt "hemlighetsmakeri" kring PS3 Slim.

För det började för flera månader sedan med diffusa bilder på en kartong som tillhörde ett mindre PS3 på utsidan. Kort därefter dök det upp en video med den förmodade nykomlingen, där en försäljare på en filippinsk marknad hävdade att han fått en exklusiv release av Sony som något obskyrt valt att bara sälja sin nya spelstation just där.

Så i förra veckan hettade det till ytterligare när PlayStation 3 Slim dök upp på sajten K-marts försäljningssidor, av "misstag" och dagen efter kom ett hastigt prisfall på vanliga PS3:an.

1 september släpps den i Europa, samtidigt som Nordamerika och för ovanlighens skull får Japan vänta ytterligare två dagar.

Främst kosmetiskt, men även förändrad på insidan
Så vad är det vi pratar om här då? PS3 Slim är mindre och betydligt lättare, har 120 gigabyte hårddisk och precis samma funktioner som originalet men konsumerar 34 procent mindre ström. Fler förändringar av det kosmetiska slaget är att den har en matt ruggad yta till skillnad mot den blanksvarta pianoytan som förebilden. Knapparna på framsidan är numera "fysiska" och klickbara, förmodligen hade Sony också märkt av att de gamla kan svara lite trögt ibland. PS3 Slim kan inte stå vertikalt som sin tjockare kompis, om man inte köper ett separat fotstöd.

Vad är då på insidan? Jo ett nytt firmware (3.0) kommer installerat och funktionen Bravia Sync är inkluderad, som gör att du kan styra ditt PS3 med din fjärrkontroll till tv:n, om du har en Sony Bravia det vill säga. Möjligheten att installera andra operativsystem (Linux) är borttaget däremot. Två usb-portar har den men saknar minneskortsplats precis som bakåtkompatibilitet med PS2-spel meddelar Sony.

Går tystare
Sajten Engadget har packat upp ett exemplar och redan hunnit göra ett ljudtest, för alla som varit i närheten av ett PS3 vet att den brummar på rätt bra. De kom fram till att Slim är något tystare när man spelar spel och vid installation (49 decibel jämfört med 55 decibel), men en större skillnad hördes vid bluray-uppspelning där Slim var betydligt tystare.

Den kommer att kosta 300 euro när den kommer i september vilket gör att de som nu är i akut behov av en spelstation ställs inför en prekär situation. Antingen så köper de den vanliga PS3:an i storleken 80GB, eller så väntar de ett par veckor på Slim 120 GB som då kommer att kosta lika mycket. Ganska enkelt val tycker jag.

Se GameSpot packa upp PS3 Slim:

Playstation 3 Slim