PRYLPORTALEN

Vampyrer på Blu-ray

Publicerad Uppdaterad

Ett mästerverk, en höjdarfilm och slutligen en rulle som suger ordentligt. Det handlar om vampyrer i HD-upplösning.

Låt den rätta komma inRecensent / Mats Lundberg
Ljud / Dolby Digital 5.1 & Dolby DTS 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 2.35:1
Regissör / Tomas Alfredsson

Läs hela recensionen på Filmforum.se

Det här är en av de bästa svenska filmerna de senaste tio åren. Väl värd att se enbart för det vackra fotot och musiken. Synd att Tomas Alfredsson inte gjorde filmen en halvtimme längre för att utveckla berättelsen. I övrigt har han lyckats göra en unik vampyrfilm, vilket kan vara svårt att tro i en så överexploaterad genre. Det finns en mening med att skapa karaktärer med djup som åskådaren bryr sig om. Sätt sedan dessa karaktärer i en kontext som är otäck. Hinkar med blod och köttslamsor ackompanjerat med avslöjande musik är inte skräckfilm.

Filmen är vacker och imponerande visuellt. Svärtan är mycket bra liksom det vita i den gnistrande snön. Skärpan är bra och jag kan inte upptäcka några konturförbättringar. Färgerna kanske inte hoppar ur bilden och biter en, de är mer dämpade och återhållsamma - ett medvetet val för att förmedla stämningen kan jag tro. Detaljer i bilden är mycket bra och närbilderna på Elis ögon visar detta tydligt.

Surroundet används på ett mycket trevligt sätt med detaljer i ljudbilden. Den varierande ljudvolymen för dialogerna fungerar bara om volymen ligger relativt högt från början. Viskningar och andra intressanta omgivningsljud försvinner om volymen är satt för lågt. Ett exempel är när Eli och Oskar är hemma hos Eli och grannen ovanför bankar i golvet och gormar när de för oväsen. Det går att höra vad han säger om volymen är hög nog. Musiken i filmen fyller rummet på ett härligt sätt och använder alla högtalarna.Nattens väktareRecensent / Erik Nyström
Ljud / DTS-HD 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 1.85:1
Regissör / Timur Bekmambetov
Originaltitel / Nochnoi Dozor
Engelsk titel / Night Watch

Läs hela recensionen på Filmforum.se


Den ryska vampyractionrullen Night Watch är originell, underhållande och fullt av fräscha infall. Tyvärr slarvas det med en del scener och framförallt med en sidointrig samtidigt som huvudkaraktären Anton aldrig lyckas ta kommandot eller bli speciellt levande.

Bilden känns besvärande muggig och urtvättad vid ett flertal tillfällen. Inte heller skärpan lyckas vara speciellt konsekvent och svärtan hade definitivt kunnat vara ett par nyanser djupare. Detaljrikedomen är däremot ofta fin och några av nattscenerna har en fin lyster.

Jag valde att lyssna på det ryska högupplösta 5.1-spåret och det är godkänt, även om det mellan varven känns både lite torftigt och livlöst. Mixningen mellan ljud och musik, speciellt i en biljakt, känns dynamisk och elegant, medan det i ett par andra scener blir lite platt.Day watchRecensent / Erik Nyström
Ljud / DTS-HD 5.1
Bildformat / Widescreen 1080p 2.35:1
Regissör / Timur Bekmambetov
Originaltitel / Dnevnoy Dozor

Läs hela recensionen på Filmforum.se

Visst finns det fortfarande något befriande originellt med Day Watch men filmen har inte alls samma sting som föregångaren. Den uråldriga konflikten är intressant och en del actionsekvenser är rätt häftiga. Men det är inte alls lika roligt att se en andra gång.

Bilden är inte särskilt imponerande heller. Ofta känns färgerna trötta och urtvättade, för att i några scener senare ha den där rätta stunsen, något som definitivt inte är ett medvetet val. Även skärpan och detaljrikedomen är ojämn och på vissa ställen direkt bristfällig.

Ljudspåret fungerar desto bättre, med någorlunda bra tryck i actionsekvenserna och samtidigt en hela tiden tydlig dialog. Nog kan jag tycka att man kunde nyttjat surroundeffekterna lite flitigare och en del små ljudeffekter känns väldigt ihåliga, men på det hela taget är det ett klart godkänt spår.

Andreas Liebert