PRYLPORTALEN

Vänd 3D-glasögonen upp och ner

Publicerad Uppdaterad

Hittills har det sagts att 3D-glasögon från vissa producenter inte fungerar med konkurrenternas tv-apparater. Det är inte helt sant. Du behöver bara vända dem upp och ner.

Eftersom producenterna av 3D-tv ännu inte har lyckats komma överens om vilken teknologi som bör användas för ändamålet, har det blivit så tokigt att ingen av de olika tillverkarnas 3D-produkter är kompatibla med konkurrenternas. Eller, det skulle man i alla fall kunna tro. Hittills har det till exempel sagts att Samsungs glasögon inte fungerar med en tv från Panasonic och tvärtom.

Det har dock visat sig att detta inte är helt sanningsenligt. Nu i dagarna har det avslöjats att man mycket väl kan använda Samsungs glasögon när man tittar på en 3D-tv från Panasonic ... Om man vänder glasögonen upp och ner.

Samsung och Panasonic använder sig nämligen i grunden av samma teknologi, men har lyckats med konststycket att vända på synkroniseringen av signalen från tv:n till glasögonen. De olika sidorna av glasögonen stängs och öppnas därför i fel ordning när man blandar 3D-utrustning från de här två tillverkarna. Den enkla – men kanske något obekväma – lösningen är alltså att vända glasögonen upp och ner på huvudet.

Hos Samsung tolkar man nu detta som en möjlighet att vi på sikt kommer att få se en gemensam standard för 3D-television. Med lite tur redan till nästa år. Men vem vet, i slutändan kanske det här med 3D-tv helt enkelt inte blir någon jättesuccé bland konsumenterna. Och då löser ju sig problemet av sig självt.

Leif Jessen