PRYLPORTALEN

Värsta tipsen för Android 1

Publicerad Uppdaterad

Har du också en Androidmobil? Kolla in våra smarta tips och tricks som gör dig till Androidexpert. Första delen av tre.

 

Podcasting med synk och katalog
Androidsystemet lider ingen brist på poddradiospelare, men Googles app ”Listen” har ett par smarta finesser som höjer den över genomsnittet. Sökfunktionen är kopplad till en välfylld katalog med engelskspråkiga program. Här finns allt från CBS eller BBC:s programutbud till entusiaster som avhandlar smala specialintressen från en mikrofon vid datorn hemma.

 

Program på svenska går inte att hitta i katalogen, men du kan enkelt lägga till dem själv – antingen via länken ”Add subscription” i appen eller via Google Reader i datorns webbläsare. Att hantera prenumerationerna via Reader är riktigt smidigt – de samlas automatiskt i mappen ”Listen subscriptions” och här kan du klistra in länkar från exempelvis sr.se. Nästa gång du öppnar Listen i mobilen finns prenumerationerna på plats. Appen har många användbara inställningar – till exempel att automatiskt ladda ned nya avsnitt när mobilen är uppkopplad via wlan. Perfekt för utlandsresan.Håll koll på favoritsajterna från mobilen

Androids webbläsare klarar inte att på egen hand hitta rss-länkar på webbsidor, men du kan enkelt samla ihop och synka prenumerationer från datorn. Googles egen rss-läsare Reader finns både i molnet och i mobilen. Öppna reader.google.com i datorns webbläsare och klicka på ”Hantera prenumerationer”. Under fliken ”Godsaker” finns ett bokmärke som du kan dra till fältet för snabblänkar i webbläsaren. När du surfar på en sajt som du vill bevaka – klicka på prenumerationsbokmärket, så hamnar sajtens olika rss-flöden på ditt konto i Google Reader.

 

För att komma åt prenumerationerna från mobilen – installera Reader-appen. Allt innehåll finns på plats och programmet erbjuder även ett par smarta widgets som gör att du bara behöver slänga ett öga på startskärmen för att se om någon av sajterna du bevakar har uppdaterats.Skakskadad?

Är du trött på att din Android-mobil vibrerar varje gång du petar på en tangent eller tar bort skärmlåset? I så fall har du ett personligt agg mot något som kallas för ”Haptisk återkoppling”. Som tur finns det ett botemedel. Gå in i ”Inställningar” och välj, underligt nog, ”ljud”. Väl där skrollar du dig fram till ”Haptisk återkoppling” och klickar bort bocken. Gör om proceduren, fast då bockar du självklart för istället, om du skulle ångra dig senare.Fyll plattan från mac:en
En ny möjlighet för mac-användare följer med plattor med Googles 3.0-version av Android, även kallad Honeycomb. För PC räcker det med att ansluta sin surfplatta till datorn med usb för att man ska kunna lägga över musik och film. För mac krävs en särskild applikation. Programmet fungerar för mac-datorer med Mac OS X 10.5 (Leopard) eller senare och Android-enheter med Android version 3.0 eller senare.

1. Ladda ner verktyget för överföring till din mac. Du hittar programmet på adressen www.android.com/filetransfer
2. Installera genom att dubbelklicka på filen och sedan dra ikonen Android File Transfer till Applikations-mappen
3. Du startar överföring genom att klicka på ikonen Android File Transfer när den ligger i Applikationsmappen, men se till att först avsluta andra filöverföringar om du till exempel håller på att kopiera filer till ett usb-minne.
4. När överföringsappen är igång ansluter du din Android-platta till datorn med usb-sladden som följde med plattan.
5. Gör överföringarna genom att helt enkelt dra och släppa filer i fönstret så kopieras de från datorn till din Android. Funkar lika bra för filmer, musik som för andra filer du enkelt vill ha med dig tillgängliga i plattan.

 

 

Fler tips. Gå till del 2 >>

 

 

Andreas Liebert