PRYLPORTALEN

Veckans tokpryl – Rubiks kub

Publicerad Uppdaterad

Den här veckan tittar vi närmare på tokprylar baserade på den populära pusselkuben.

Få prylar har fått en sådan ikonstatus som pusselkuben Rubiks kub. Döpt efter sin skapare, ungraren Ernő Rubik och först framställd 1974. Idén såldes 1980 till ett leksaksföretag, som gjorde kuben till en av åttiotalets största ikoner. Än idag säljer kuben som smör och brukar betecknas som den mest sålda leksaken någonsin, där siffrorna landade på 350 miljoner kuber år 2009. Vill du veta mer om det lite mer tekniska bakom kuben kan du läsa det här.

I veckans tokpryl tittar vi närmare på några av de stolligheter som skapats i kubens namn. Där det som kuriosa kan nämnas att undertecknad aldrig fixat en kub, någonsin.

Anteckningsblock

Säkerligen bara effektfull innan den börjat användas, men om du gillar pusslet kan du ju lika gärna anteckna på det. 59 spänn på Roliga prylar.

5x5-kub

En vanlig kub består av 3x3 ”pluppar” per sida. Om inte det räcker för att driva dig till vansinne kan du alltid dra upp utmaningen till 5x5 pluppar. Ska enligt utsago vara sjukt mycket svårare, vilket antagligen ingen hävdar emot. 269 pengar hos Coolstuff.

Iqube


Klart jycken ska ha en egen kub. Den är inte riktigt lika avancerad som originalet, men med hjälp av pipande bollar alternativt hundgodis kan även hunden få lite hjärngympa. 179 kronor för ett IQ-test till hunden.

Salt- och pepparkvarn

Vad du än kan tänka dig så finn det nästan alltid en utgåva av det hela som kan mala pepparkorn eller krossa salt. Rubiks kub är givetvis inget undantag, utan kan givetvis placeras på köksbordet.

Megaminx Duodecahedron Puzzle

Var det för lätt med en 5x5-kub? Den här liraren har 12 sidor, 12 färger och totalt 62 ”pluppar” med miljarder valmöjligheter. 11 dollar för nervsammanbrott.

Iball3

En annan variant är att gå lite mer tekniskt med kuben, eller bollen i det här fallet. Iball är fylld med knappar som lyser upp när du trycker på dem, varje gång du trycker på dem ändrar de färg, men inte i en förutbestämd ordning. En Rubiks boll för 10-talet? 15 pund så är den din i alla fall.

Väckarklocka

Från början låter det som en rätt larvig idé, men efter att ha sett den ännu larvigare reklamfilmen blev den faktiskt rätt cool. 159 kronor så blir den din.Mugg

Bara faktumet att du får en fyrkantig mugg räcker väl för att väcka intresse? Om inte annat så är det ju faktiskt en fyrkantig mugg med Rubiks-tema. Hundralappen minus på kontot och den är din.

Touchcube

Lika teknisk som Iball, men samtidigt mer traditionell. Helt enkelt en Rubiks kub i touch-format med upplysta pluppar istället för den gamla plastgrunkan. 500 spänn på Coolstuff.

The cube

Vad vore en sån här lista utan en lösning på problemet. För 11 dollar kränger Thinkgeek en guidebok om hur du besegrar den infernaliska kuben. Komplett med visdomsord från ”mästarna”, vilka nu det är. Den tar inte bara upp 3x3-kuben, utan allt från 2x2-kuben ända upp till 7x7-kuben och den inleds faktiskt med förord av Ernö Rubik själv!

Avslutningsvis har vi två videofilmer med kuben i fokus. Först ut är något så fantastisk som introt till den tecknade TV-serien (!) om Rubiks kub.


Och näst efter det har vi en Legorobot som löser kuben utan att fundera speciellt mycket.Sista videon gick inte att posta här. Men följ länken nedan för att se en reklamfilm från tiden då det begav sig.
Rubiks kub-reklam

Kolla även in bildspelet för några sköna reklamposters från 25-årsjubileumet.

Det här är givetvis bara ett skrap på ytan, vilken är din favorit Rubik-pryl?

Daniel Hessel