PRYLPORTALEN

Video: Samsung Wave med superskärm

Publicerad Uppdaterad

Med egenutvecklade systemet Bada och en skärm som överträffar det mesta hoppas Samsung på succé för nya Wave. Ett minst sagt torftigt utbud av appar är dock ett problem.

Systemet i telefonen är alltså Samsungs eget operativsystem Bada, men som användare märker man kanske främst av menysystemet Touchwiz 3.0. Detta menysystem använder Samsung även till telefoner med Android eller Windows Mobile.

Färgerna och skärpan i skärmen överträffar det mesta, om inte allt, som finns på marknaden i dag. Skärmen är av en ny typ som Samsung kallar Super-amoled. Jämfört med vanlig amoled innehåller den färre skikt, vilket gör att skärpan förstärks ytterligare. Man märker det också på att det känns som om bilden ligger precis under skärmens yta, inte som på många telefoner bakom ett tjockt fönster. Skärmens enda svaghet är att den inte fungerar lika bra i starkt solljus som de bästa LCD-displayerna.

Wave är den första telefonen med Samsungs eget smartphone-system Bada. Det märks framför allt på programbutiken Samsung Apps. Vid lansering finns cirka 150 program, och Samsung försöker inte låtsas som annat än att det är patetiskt litet. Man hoppas på att utvecklarna ska nappa på systemet och att programutbudet kommer att växa avsevärt med tiden. De program som finns är inte särskilt bra på att utnyttja telefonens funktioner, det rör sig mest om spel eller enklare tillbehör. Men enligt Samsung ska det gå utmärkt för Bada-program att anropa systemfunktioner såsom nätverket, kameran med mera.

Andreas Liebert