PRYLPORTALEN

"Vila i frid Blackberry – tack för en wow-upplevelse som håller än idag"

Publicerad Uppdaterad

Jag kommer fortfarande ihåg den dagen vi satt och åt lunch på en restaurang och vår säljchef Johan fiskade upp sin Blackberry och lite snabbt och smidigt svarade på ett (högst sannolikt) livsviktigt affärsmejl. Mindblowing…

Egentligen slutade Blackberry tillverka telefoner redan 2016. De modeller som har kommit ut efter 2016 har varit licenserade byggen av andra företag. Så för mig gick det här legendariska varumärket ur tiden redan 2016. Men den 4 januari 2022 är däremot datumet som verkligen fastställer legendarens död – det är datumet då Blackberrys programvara upphörde att uppdateras. En legend har alltså lämnat oss.

Jag kommer fortfarande ihåg den dagen vi satt och åt lunch på en restaurang och vår säljchef Johan fiskade upp sin Blackberry och lite snabbt och smidigt svarade på ett (högst sannolikt) livsviktigt affärsmejl. Mindblowing… Vilken modell använde han? Ingen aning  den var cool! Men vad var det för pryl som användes? Det var en Blackberry! Vi andra dödliga fick inte ha sådana saker, vi fick klara oss med fasta telefoner och en vanlig mobiltelefon  en sådan med knappar. Men Johan hade en Blackberry. Han var viktig på ett helt annat sätt. Året var 2004.

Innan Ios och Android fanns på marknaden var Blackberry en viktig aktör bland dåtidens smarta telefoner. Företagande typer hade dessa coola enheter i sina portföljer, handväskor och innerfickan i kavajerna. Telefonerna hade stora skärmar, smidigt gränssnitt och var snabba som blixten. De utvecklades löpande och blev smidigare och bättre än Johans telefon. Min personliga favorit var Blackberry Bold 9700 som kom i november 2009. Sanningen är att jag fortfarande tycker att den telefonen är superläcker.

Även om Blackberry aldrig blev superhett i Sverige var varumärket välkänt och stort internationellt under 2000-talets första decennium. När Ios och Android kom in på marknaderna på riktigt gick det däremot ganska snabbt utför för Blackberry och nu är vi här i 2022 och annonserar legendens bortgång.

Så... vila i frid Blackberry  tack för en wow-upplevelse som håller än idag!