PRYLPORTALEN
Wacom Bamboo Pen & Touch – kladdpapper
Nya versionen av Bamboo är trådlös och kan agera musplatta, men det är inte allt.
Wacom är inte direkt några duvungar när det kommer till ritplattor, utan de ligger nästan på samma igenkänningsnivå som Ipod gör för Mp3-spelare eller Walkman gör för kassettbandspelare. Bamboo har varit företagets modell för privatpersoner och glada amatörer under ett par års tid, och nu har de bestämt sig för att uppdatera plattan.
Bamboo Pen & Touch kommer i tre olika utgåvor Pen, Pen & Touch, och Fun Pen & Touch. Den första utgåvan är den mest grundläggande och klarar enbart inmatning med penna, medan de andra två varianterna är likvärdiga sånär som på de program som medföljer. Fun Pen & Touch levereras nämligen med såväl Photoshop Express som Corel Painter och Artrage, vilket gör small-utgåvan för sina knapp tusen kronor sjukt prisvärd.
Prisvärd trådlös
Nytt för den här gången är både färgvalen och det trådlösa. Givetvis finns det en del nytt under skalet, men det mest uppenbara ligger i hur ritplattan används. För en ganska modest summa av 350 riksdaler kan du nämligen köpa till ett batteripack och två små donglar. Batteriet och dongel nummer ett göms under en lucka i plattan och den andra dongeln petas in i datorn och sen har du en trådlös ritplatta med batteri som räcker någon arbetsdag.
Under vår användningstid märkte vi ingen skillnad på att använda plattan trådad eller trådlös. Färgerna går från den ”sportiga” svartgröna varianten till en silverfärgad variant som designats för att matcha Apples Macbook Pro och Air.
Lustiga appar
Oavsett vilken version av plattan du väljer ingår Wacoms egna program, där du kan ladda ner en bunt appar som på ett eller annat sätt utnyttjar plattan. Det rör sig om enklare spel och enkla ritprogram, inget som du kommer använda till vardags mer än för nöjes skull. De ritprogram vi testar laggar dessutom en hel del i inmatningen, något inte lite mer professionella program visar några tecken på. Vi har dessutom ganska skojigt med det animationsprogram som finns att tillgå, även om vår film som kommer ur programmet inte kommer att vinna några priser direkt.
Gigantisk musplatta
Att använda Wacom Bamboo som musplatta går också, både i Wacoms egna appar och precis som vilken muspekare som helst. Att vänja sig vid att musplattan är sisådär tre-fyra gånger större än normalt tar en stund, men sedan fungerar det helt okej, i Mac-miljö har du även stöd för multi touch-rörelser.
Vid sidan av ritplattan sitter fyra knappar, med en textur som ska påminna om ihopknycklat papper. Utöver att se lite roligt tillför texturen dock inget, men du kan ställa knapparna efter eget behag, exempelvis för att kunna slå av muspekarrörelser så att du inte kommer åt något medan du ritar.
Proffset säger sitt
Eftersom undertecknad är komplett inkompatibel med allt som heter artistiskt skapande med penna lät vi ett proffs testa plattan. Proffset i det här fallet är dock inte någon känd illustratör, utan en privatanvändare som gillar att teckna och under ett par år använt föregångaren. Ett ”proffs” inom ramarna för hur plattan är tänkt att användas alltså.
Enligt henne, så snart hon gett upp försöken att använda Bamboo-apparna och gått över till Corels ritprogram, är det ingen superskillnad mellan den gamla och nya utgåvan. Den nyare känns betydligt mjukare att använda, vilket gör den betydligt skönare att rita med. Däremot rör det sig inte om skillnader som natt och dag, utan mest detaljer i känslan till det positiva.
I korta ordalag är det en riktigt prisvärd lösning, särskilt om du använder dig av de appar som medföljer plattan. De extra pengar som det trådlösa kostar känns också riktigt prisvärt. Det kanske inte är något vi vanliga dödliga köper för att ersätta vår datormus med, men är illustrationer något du intresserar dig för är det här riktigt prisvärt för att komma igång med det hela digitalt.
Daniel Hessel