PRYLPORTALEN

Wacom Bamboo Stylus for Ipad

Publicerad Uppdaterad

Ipad är inte gjord för att användas med ritpenna, så vad gör Wacoms penna för att motverka det hela? Vi har testat.

Vissa prylar är riktigt välgjorda på alla sätt du ens kan tänka dig, men eftersom grunden inte riktigt finns där blir det ändå fel. Lite som att bygga världens bästa stereoanläggning, för att sedan placera den i en träkoja i skogen utan ström.

Wacoms Bamboo Stylus for Ipad (som namnet till trots fungerar precis lika bra på en Androidplatta, en Symbiantelefon eller egentligen vilken annan pekskärmsmobil som helst) är lite åt det hållet. Det försöker fylla ett behov som inte riktigt finns. Se faktarutan här till höger för att få lite bakgrundsinformation kring pekpennor på skärmar.Grundfel
På pekmaskiner som Samsung Galaxy Note eller Asus Eee Slate har Wacom varit med på ett hörn för att ta samma teknik som de använder i sina ritplattor och integrera det i pekskärmen. Det gör att du får en otrolig precision på en väldigt liten spets, så att du kan göra anteckningar och rita väldigt detaljerat. Ipad, och de flesta andra pekskärmsmaskiner, saknar det här lagret och används därför bäst med fingrarna. En penna gör istället att du tappar lite av precisionen du har i fingret, samtidigt som det känns som att du alltid målar med största penseln utan möjlighet till vidare detaljer.

Givetvis finns det möjlighet att vänja sig och bli bättre även med den här typen av pennor på kapacitiva skärmar, men det blir aldrig riktigt bra och du kommer aldrig kunna göra anteckningar på ett tillfredsställande sätt.Välbyggd
Med det sagt är det faktiskt lite tråkigt att testa Bamboo Stylus. Pennan i sig har en skön tyngd, ett ganska rejält och stadigt grepp och känns helt enkelt rätt bra i handen. Samtidigt är pennan inte alls lika stor och klumpig som många pennor av det här slaget brukar kunna vara. Spetsen på pennan består av en slags ballong som helt enkelt fungerar lite bättre än en hårdare spets som andra pennor har.

Till pennan, i form av en gratis app på App Store (så ja, alla kan använda den även om du inte äger pennan), finns Bamboo Paper. Det är lite av en allt i allo-app för pennan. Du kan göra anteckningar i olika blad, rita, kladda och sedan dela upp det i olika anteckningsblock (gratisversionen innehåller ett block, fullversionen för 15 kronor ger dig upp till 20 olika block). Sett till vad det är får vi faktiskt erkänna att appen är riktigt bra, det enda vi saknar är hela paketet med delningsmöjligheter till sociala medier och molntjänster.Både appen och pennan är alltså egentligen allt vi kan önska oss av en sådan här produkt. Pennan kan till och med skryta med att vara den mest exakta vi testat för kapacitiva skärmar. Men trots det får vi ändå känslan av att försöka rita med ett basebollträ. Visst går det att träna upp sig för att, med ansträngning, göra anteckningar och rita snyggt. Men när dagens pekskärmar i grund och botten är gjorda just för att inte använda en penna blir det aldrig riktigt bra.

Daniel Hessel