PRYLPORTALEN

Walkman X1050 går på knock men faller dyrt

Publicerad Uppdaterad

Prylportalen har lagt vantarna på Sonys Walkman NWZ-X1050 och så klart tagit reda på hur den klarar sig mot dominanten i samma viktklass, Ipod Touch. Slutatsen blir att X1050 är en superb spelare, men för dåligt prisvärde gör att den ändå inte rår sig på Ipod Touch.

När man säger mp3-spelare nuförtiden tänker nog de allra flesta på en Ipod. Classic? mini? nano? eller en touch kanske? Det är valet man står inför vid ett köp och många har helt enkelt glömt bort att det finns andra tillverkare fortfarande. Med premiumserien X har Sony försökt få upp ögonen på människor igen och med mediaspelaren X1050 är det framför allt Ipod Touch man vill nå upp till. Det märks också tydligt när man till exempel ändrar frekvens i radion, och vid klock-datum-inställningarna att Sony sneglat en del på Touch.

I tester så jämför man gärna med det bästa som finns inom samma genre och det här fallet är inget undantag. Vi har i stor utsträckning ställt X1050 mot Ipod Touch som fortfarande dominerar bland den här typen av mediaspelare.

Gedigen design
Innan vi analyserar insidan går vi snabbt igenom exteriören.Sonys Walkman NWZ-X1050 är svart, smärt och snygg. Med granit-liknande kanter, svart metallic på baksidan, och en tjusig 3-tums OLED-skärm som nästan utgör hela framsidan, gör den ett gediget intryck. Med sina 98 gram känns den kompakt och ligger som gjutet i handen.

X1050 har några alternativa”hårda” knappar utöver pekskärmen vilket är välkommet då pekskärmar ibland kan reagera lite slött. Hemåtknapp finns framtill och en stor hold-knapp på baksidan. På sidan sitter volymkontroller tillsammans med en av- och på-switch för brusreduceringsfunktionen (Noice Canceling).

Superbt ljud
Sonys Vandrarmän lyckas i princip alltid med att leverera fint ljud, så även den här gången. Tekniker som Clear Stereo, Clear Bass och DSEE ger riktigt bra ljud med de medföljande lurarna. 5-bands EQ med möjlighet att ställa in och spara två egna lägen ger användaren många möjligheter. Men den kanske roligaste funktionen är VPT (Surround) där man kan välja förinställda ljudlägen som Studio, Live, Club, Arena, Matrix och Karaoke. Speciellt läget ”Arena” ger en förnimmelse av att man är på plats framför scenen och lyssnar live.

Musikuppspelningen syns i utgångsläget med albumet i bakgrunden med genomskinliga kontroller ovanpå. Det går även att välja om man vill att spellistan ska synas och sortera via artister, låtar eller album.

Svårnavigerad webbläsning
En av få saker som talar för X1050 gentemot Touch är storleken som är lite mer fickformatsvänlig. Däremot gör en halv tums mindre skärm stor skillnad när man använder webbläsaren då sidorna blir svårare att navigera sig fram på. Webbläsaren är inte heller lika stabil som Safari till Touchen. Trots full wifi-täckning så hade den svårt att ladda vissa sidor och gav felmeddelandet ”Lack of resource”.

Ett annat minus är att man måste skriva in prefixen ”http://” före www-adressen för att webbläsaren ska känna igen sidan man vill besöka. Det går förvisso att zooma in och ut, vilket nästintill är ett krav för att kunna surfa runt över huvud taget, men X1050 besitter inte samma smidiga tvåfingers-zoom som Apples touchscreen.

Podsändning och FM-radion fungerar precis som man väntar sig att dessa funktioner ska fungera. Radio hör inte till vanligheten hos liknande mediaspelare men X1050 har fått en. Något som är saknat i Ipod Touch de gånger man vill höra nyheter, livesport eller varför inte Sommar i P1 så här års.

Ljusstark OLED-skärm
Med den läckra OLED-skärmen blir bildvisning en fröjd och med högt justerbar ljusstyrka blir det inga som helst problem att titta på dina semesterbilder i starkt solljus. Bläddringen mellan bilderna sker precis som på Touchen där man kan byta bild genom ett snabbt fingerdrag åt sidan, samtidigt som det går att hålla ner fingret och långsamt dra bilden fram och tillbaka.

Bland ikonerna på hemskärmen finns också en applikation till Youtube som det går utmärkt att söka och titta på filmklipp genom. När man klickar på ikonen frågar den vilket nätverk man vill ansluta till och med det smarta tangentbordet som kommer upp är det enkelt att skriva in lösenordet till det trådlösa.

En detalj som vi gillar lite extra hos X1050 är att det går att söka på Youtube efter relaterad information till den låt man spelar, så om man blir sugen på musikvideon är den alltid bara några klick ifrån.

Stänger ute störande omgivning
Brusreduceringsfunktionen fungerar riktigt bra vilket tydligast märks när man inte har någon musik på utan bara hörlurarna i. Med den går det att ställa in vilken sorts miljö du befinner dig i, om det nu är på bussen, tåget, flyget eller kontoret anpassar den reduceringsnivån därefter. Brusreduceringen går utöver det också att ställa in manuellt på en skala från -15 till +15. Tyvärr så fungerar bara funktionen som dämpar störande miljöljud med de tillhörande lurarna, som förvisso står sig riktigt bra gentemot andra In-ear-lurar och kan därför räcka ett bra tag.

Högt pris gör att X1050 inte når inte hela vägen upp
Sony Walkman X105 är en spelare med riktigt bra ljud och en OLED skärm som gör bild- och filmvisning till ett nöje, allt kompakt inslaget i ett snyggt svart hölje. Att den inte når upp till något toppbetyg har dels att göra med den inte så användarvänliga webbläsaren. Men framförallt handlar det om priset som fortfarande är allt för högt och hamnar strax över en andra generationens Ipod Touch med lika stort utrymme.

Sony Walkman NWZ-X1050