PRYLPORTALEN

Xbox 360 säljer dubbelt upp mot Wii

Publicerad Uppdaterad

Nintendo Wii var en gång ohotad konsolkung men klen hårdvara har stegvis sänkt en produkt som var utdaterad redan när den släpptes.

En av de uppenbara nackdelarna med att släppa en konsol som ligger en hel hårdvarugeneration bakom sina konkurrenter är förstås att produkten kommer tappa intresset på marknaden mycket tidigare. Just det problemet har Nintendo nu. Det kan ta mig tusen inte vara lätt att sälja en spelkonsol som inte klarar HD idag. Kombinera det med betydligt sämre tredjeparts spelutveckling än vad Sony och Microsoft kan tillägna sig och usla försäljningssiffror kommer som ett brev på posten.

Framför allt Microsofts strategi har visat sig mer lyckad på långsiktig basis. Xbox 360 är inte heller direkt purung som konsol men regelbundna förbättringar av hårdvaran och ständigt intressanta spelsläpp håller konsolen vid liv i alla fall.

Förra månaden sålde Microsoft 360.000 Xbox 360 samtidigt som Sony krängde iväg 260.000 Playstation 3. Nintendo fick nöja sig med att bli av med 190.000 Wii. Det här är amerikanska siffror men proportionerna ser likadana ut i Europa. Nu ska man komma ihåg att Nintendo redan har annonserat sin efterföljare, Nintendo WiiU, som ska komma nästa år. Frågan är om även denna konsol kommer med billig hårdvara som konkurrenterna mosar något år senare eller om Nintendo verkligen satsar den här gången?

Andreas Liebert